Regissören Denis Villeneuves filmer rankade från sämst till bäst
Är Villeneuve på väg att bli en av vår tids bästa regissörer?
Kanadensiska regissören Denis Villeneuve har slagit stort i Hollywood de senaste åren och nu tittar Filmtopp på samtliga av hans filmer och listar dem från sämst till bäst.
Regissören Denis Villeneuve är högaktuell just nu med Blade Runner 2049, uppföljaren till kultfilmen Blade Runner från 1982. Den fransktalande kanadensiska regissören har varit verksam i filmindustrin sedan 90-talet och skapat flera produktioner i hemlandet innan Hollywood fick tag i honom. Men hur står sig alla hans filmer egentligen?
Nedan följer en lista av regissören Denis Villeneuves filmer listade från den sämsta till den bästa.
9. August 32nd on Earth (1998)
Denis Villeneuves lägsta nivå är relativt hög och hans första film August 32nd on Earth är en intressant lågbudget produktion. En kvinna överlever en krock den 31 augusti och vaknar upp den 32:e, fast besluten att ta vara på sitt liv och bli med barn. Hon väljer ut sin vän som potentiell fader men han har själv några krav om han ska ställa upp.
Redan här syns det att Denis Villeneuve bemästrar fotot väldigt väl och i August 32nd on Earth blandar han det med lite experimentell klippning. Filmen hamnar inte högre på listan eftersom handlingen ändå är ganska tunn.
LÄS OCKSÅ: Roger Moores Bond-filmer rankade
8. Enemy (2013)
Enemy är Denis Villeneuves första engelsktalande film och ett psykologiskt drama om en man som i en film får syn på en person som ser exakt likadan ut som honom. Besatt av tanken av denne man börjar han följa efter honom och till slut ifrågasätta sin egen tråkiga vardag som universitetslärare.
I Enemy är det metaforer och psykologiskt spel som dominerar och ibland är gränsen mellan verklighet och fantasi svårutredd. En intressant utförd film som dessvärre inte hamnar högre på Villeneuves lista eftersom jag tycker att det finns filmer inom genren som hanterar temat bättre.
7. Arrival (2016)
Arrival är en intressant sci-fi produktion med tydligt framtidsbudskap. Villeneuve tar hjälp av alla sina filmiska knep för att skapa denna dramatiska och deprimerande produktion. Fotot är fantastiskt kombinerat med smarta praktiska effekter och tempot är långsamt och balanserat.
Mitt största problem med Arrival är att filmen målar upp för stereotypiska drag av människor i överlag. Likt en James Bond-film är hotet mot USA här den nation som i nuläget mest är av intresse, antingen negativt eller positivt. Arrival hade varit bättre om de amerikanska klyschorna tagits ur filmen och helt enkelt mer enkelspårigt vågat fokusera på budskapet. Ett intressant försök men finns bättre filmer inom genren.
LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension på Arrival
6. Sicario (2016)
Manusförfattaren Taylor Sheridan har med Sicario skapat en brutal och rå historia om knarkhandeln mellan USA och Mexiko. Väl förvaltad av Denis Villeneuve är detta en bra film som aldrig känns slätstruken och som faktiskt tillför något nytt till genren. Trots traditionella agenter och elakartade CIA-förklädda människor, lyckas Denis Villeneuve ändå hitta tillvägagångssätt för att gjuta nytt liv i annars ganska vanliga scener.
LÄS OCKSÅ: Senaste nytt om Sicarios uppföljare "Soldado"
5. Prisoners (2013)
Sugen på att se Hugh Jackman spåra ur fullständigt och visa sina mörka sidor? Det var vi med och Prisoners gör en inte besviken. Med en påtagligt grym handling kring kidnappning av barn, börjar jakten mot klockan och frågan om vem som är villig att göra mest för att hitta de bortrövade ungarna.
Prisoners är ett smått otäckt kriminaldrama i David Fincher-stil och det är intressant att Denis Villeneuve ger sig på genren. Dock blir filmen emellanåt lite lång och smått osannolik för att få en högre placering. Villeneuves annars ganska igenkännande foto är också reducerat här och i stället är världen grå, trist och väldigt höstig. Det är effektivt på sitt sätt men samtidigt faller han in i mallen för genren. Det märks att han anlände till Hollywood och kanske inte riktigt fick skapa lika mycket på egen hand.
4. Maelström (2000)
Maelström är ett mycket intressant porträtt av en kvinna som begår en fruktansvärd handling och hennes makabra sätt att hantera händelsen på. Med en kort bakgrundshistoria i norska havsströmmar, fortgår filmen ganska bisarrt utan att lämna temat kring storm, död och fiske.
Denis Villeneuves originalet lyser starkt över detta verk som länge stannar kvar och plågar/konfunderar mig. Vad var det egentligen jag såg? Och det är precis det som är det vackra med filmen. Det finns en medveten tokighet inbyggd här, kombinerat med kanske de mest obehagliga konfrontationer en människa kan göra i sitt liv. Är det en komedi eller ett tragiskt drama, eller varför inte både och?
LÄS OCKSÅ: Before-filmerna rankade från sämst till bäst
3. Polytechnique (2009)
Vi människor är både sårbara, sköra, goda och onda. I Polytechnique gestlatar Denis Villeneuve Kanadas fruktansvärda skolskjutning den sjätte december 1989 i Montréal. Gärningsmannen var en kvinnohatare som hävdade att antifeministiska motiv låg bakom hans fruktansvärda dåd som resulterade i att 14 kvinnor fick sätta livet till.
Denis Villeneuve tar modigt tag i den här historien och skildrar den ur ett mörkt, tragiskt men samtidigt vackert perspektiv. Genom att under en kort period följa olika karaktärer involverade till att samtidigt se vad gärningsmannen gör, skapas en obehaglig känsla som sätter sig i ryggmärgen. Jag vet vad som kommer att hända och ändå kan jag inte sluta titta. Regissören Gus Van Sant gjorde 2003 Elephant som också baserades på en verklig skolskjutning i USA. Men Polytechnnique berör mig mer och stannar kvar längre i minnet. Det var här jag på allvar började förstå vad den här kanadensiska regissören faktiskt är kapabel till.
2. Blade Runner 2049 (2017)
Jag är väldigt partisk till Blade Runner-historien och anser att den första produktionen från 1982 är bland de bästa filmer som någonsin gjorts. Med det sagt hade jag höga förväntningar på uppföljaren och jag blev faktiskt inte besviken. Denis Villeneuve har väl förvaltat historien utan att ge bort för stora delar av mysterierna som kretsade kring handlingen i originalet.
Upplagt som en deckare med en replikant som polis, tar vi oss långsamt igenom den helt otroliga värld som Denis Villeneuve skapat. Här får han ta till vara på alla filmknep han lärt sig genom åren, foto liksom ljud. Varje enskild ruta står i liknelse med konstverk och det långsamma tempot passar väl in på denna dystopiska sci-fi-berättelse.
LÄS OCKSÅ: Filmtopps recension av Blade Runner 2049
1. Incendies (2010)
Incendies var den första filmen jag såg av herr Denis Villeneuve och med hela facit i hand är det troligen den av hans filmer som berört mig mest. Två kanadensiska tvillingar reser till Mellanöstern för att undersöka sin familjehistoria och uppfylla ett löfte till deras avlidna moder. Plötsligt finner de sig fångade mitt i ett blodigt inbördeskrig.
Denna film innehåller mycket som är igenkännbart och relaterande för oss i dag. Hur ser vi på Mellanöstern och vad tror vi händer när öst och väst krockar? Fördomar, liknelser och rädslor. Det finns mycket kulturella frågor som tas upp kring hur barn växer upp i samhällen med föräldrar som lämnat deras hemland bakom sig. Denis Villeneuve vågar ställa många frågorna utan att ta sidor eller påstå hur det måste vara.