Det var en gång i Tyskland (2018)
Ett strålande och välspelat komiskt drama om mörker och hopp för en grupp judar efter andra världskrigets slut.
"Detta är en sann historia, och det som inte är sant, är nog det ändå". Med dessa ord börjar Det var en gång i Tyskland, som för att säga att denna historia säkert var sann för någon. Filmen är ett strålande och välspelat komiskt perioddrama om jakten på ett drägligt liv efter fruktansvärda år i fångenskap.
Året är 1946, andra världskriget är slut, Hitler är död och judarna är fria från den tyranni de utsattes för. Men vad ska de göra nu? Många är fortfarande kvar i ett krigssargat Tyskland och vill inget hellre än att åka till USA. Men för att korsa Atlanten behövs ekonomiska medel, något få har tillräckligt av.
David Bermann är en förintelseöverlevare som vill glömma det fruktansvärda han gått igenom och starta ett nytt liv. Som en före detta försäljare av linne samlar han ihop en grupp andra överlevare och återgår till det han kan bäst; att sälja tyger. Men glöm hederligt krängande. Nu gäller det att svindla och använda list. David Bermanns liv försvåras ytterligare när den amerikanska arméanställda Sara Simon börjar anklaga honom för att ha jobbat för nazisterna.
Det var en gång i Tyskland... är en fascinerande film som tacklar allt från krig, gaskammare, nazister till vänskap, ordvitsar och hopp. Det är ett komiskt drama som konstant balanserar mellan mörker och ljus. Och det är precis det som gör filmen strålande. Satirfilmer eller hemska krigsfilmer finns i mängder. Men vad händer när genrerna kombineras? Vad blir effekten av att se hemskheter i en scen och komik i nästa? Det blir ett mänskligt porträtt om livet. Mörkt som ljust.
Som ofta i dessa europeiska verk är skådespelet på topp. Varje karaktär har sin egen personlighet; ung och nervös till gammal, humoristisk och rutinerad. David Bermanns skiftande mellan komisk svindlare och sargad fånge, är mycket välspelat av skådespelaren Moritz Bleibtreu.
Intressanta sensmoraler och liknelser bakas också in utan att bli klyschiga eller för stora. Den trebenta hunden som springer omkring på gatorna bland krigsskadade judar. Tysk-amerikanskan som bara vill hjälpa, men samtidigt måste förhöra en jude som upplevt fasor utan dess like.
Det var en gång i Tyskland... träffar rätt på många punkter och lyckas skapa debatt, väcka känslor, uppröra och underhålla. Allt samtidigt som den tacklar ett historiskt sett mycket laddat ämne. Det är få filmer som klarar av det på ett så redan berättat område som andra världskriget.
För fler filmer under samma tidsperiod har vi listat 9 filmer om förintelsen och andra världskriget.