9 filmer om förintelsen och andra världskriget
Filmer om förintelsen
I dag är det 77 år sedan förintelselägrets fångar i Auschwitz-Birkenau befriades. Både Hollywood och Europa har skildrat förintelsen åtskilliga gånger – här listar Filmtopp nio av de starkaste filmerna om ämnet.
Pojken i randig pyjamas (2008)
Bruno är en ung pojke bosatt i Tyskland tillsammans med sin mamma, pappa och storasyster. Pappan är SS Kommendör och har fått i uppdrag att styra över ett fängelseläger för judar. En dag träffar Bruno en jämnårig pojke, klädd i blårandig pyjamas, bosatt inne i lägret. Det går snart upp för Bruno vad det är för typ av läger hans pappa egentligen styr över, och vilket öde som väntar fångarna innanför grindarna.
Livet är underbart (1997)
I Italien lever den italiensk-judiske revisorn Guido Orefice tillsammans med sin fru och unga son. När landet ockuperas av tyskar skickas de till koncentrationsläger. För att hålla modet uppe och hindra hans son från att bli rädd hittar Guido på att det hela är en lek med ett pris i slutändan. Här kan du fördjupa dig mer om filmen
Denial (2016)
Den verklighetsbaserade historien om den juridiska striden som uppstod när Deborah E. Lipstadt anklagade David Irving för att vara förintelseförnekare. Men att bevisa exakt vad som föregick i lägren visar sig vara svårare än Lipstadt först trott. Hon och henne juridiska team måste kämpa hårt för att samla ihop tillräckligt med bevis för att kunna fälla Irving och klargöra den historiska sanningen.
Förintelsen (1978)
En miniserie i fyra delar. Handlingen kretsar kring den judiska familjen Weiss, och den tyska familjen Dorf, vars öden korsas under kriget.
Det var för övrigt ifrån den här serien ordet "Holocaust" / "Förintelsen" etablerades som den historiska benämningen på folkmordet. Holocaust kommer ursprungligen från Grekland och betyder "brännoffer".
Schindler's list (1993)
Den tyska affärsmannen Oskar Schindler driver under andra världskriget en fabrik i Polen. Till en början ser han de judiska arbetarna som billig arbetskraft som gör honom förmögen. Men ju mer han får se nazismens sanna ansikte börjar han sakta utveckla känslor av medlidande för sina anställda och snart blir hans enda mål att försöka rädda så många som möjligt från en säker död.
Har utsätts som en av de bästa filmer som skildrats förintelsen under andra världskriget.
Sauls son (2015)
Saul Auslander är fånge i Auschwitz och hans uppgift är att bränna lik vid ett av krematorierna. När en kropp som han tror är hans son hamnar hos honom gör han allt han kan för att i smyg hitta en rabbi som kan ge honom en ordentlig begravning. Sauls son hamnade även på vår lista över de bästa filmerna från 2015.
Sophies val (1982)
Sophie har överlevt koncentrationslägren och bor numera i USA. Där förälskar hon sig i Nathan, en amerikansk jude som är besatt av Förintelsen. En dag anländer en ung författare, som efter att ha lärt känna Sophie och Nathan snart märker att de bär på hemligheter som kommer förändra honom för alltid.
Pianisten (2002)
Den verklighetsbaserade historien om Wladyslaw Szpilman, en polsk jude och pianist. Sakta ser han och hans familj hur deras land förändras under nazismens styre och snart tvingas de in i ett ghetto i Warszawa. Han kommer snart ifrån de andra, och fram till lägren stängs vid krigets slut gömmer sig Szpilman på olika platser runt om i staden för att undkomma förintelsen.
Kapò (1960)
En judisk flicka skickas till koncentrationsläger tillsammans med sina föräldrar. Med hjälp av en judisk läkare får hon ny identitet och lyckas undkomma döden. Under kriget tvingar hon sig själv utstå flera prövningar för att kunna överleva kriget. Hon får till slut anställning att bli en Kapò, de kvinnliga fångarna som har i uppgift att disciplinera de andra kvinnorna.