Nicholas Sparks filmer rankade från sämst till bäst

Nicholas Sparks filmer rankade från sämst till bäst

Uppdaterad 25 februari 2020 kl. 12:55 | Publicerad 25 februari 2018 kl. 18:00

Sparks kan det där med att få våra hjärtan att bulta.

Den romantiske författaren Nicholas Sparks böcker har filmatiserats i totalt elva produktioner. Filmtopp listar hans filmer från sämst till bäst.

Nicholas Sparks 11 filmatiserade böcker.
Nicholas Sparks elva filmatiserade böcker.

Nicholas Sparks är den framgångsrike författaren med ett totalt litterärt arsenal av 19 publicerade fiktiva berättelser. Av dessa historier har elva filmatiserats och flera av dem har blivit klassiska namn inom den romantiska filmgenren. 

Formatet i en Nicholas Sparks-film är knappast obekant. Kärlek, tragedi, hopp, död och tro är centrala element i hans historier. I Sparks värld finns inga okomplicerade kärlekshistorier. Men mycket Romeo och Julia. Föräldrar och andra människor motsätter sig kärleken, någon med ett mörkt förflutet försöker fly eller en omogen människa behöver vakna upp till verkligheten.

Trots att Sparks också stavas klyscha och upprepande historier, har det ändå producerats några bra verk från hans litterära karriär. Kända skådespelare som Kevin Costner, Ryan Gosling, Diane Lane, Rachel McAdams och Richard Gere har valt att medverka i filmerna. Svenske Lasse Hallström har också regisserat två stycken av dem.

Nedan följer en lista av hans filmer från sämst till bäst.

11. The Last Song (2010)

Miley Cryus och Liam Hemsworth i The Last Song.
Miley Cryus och Liam Hemsworth i The Last Song. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

I The Last Song spelar Miley Cyrus en rebellisk tonårstjej som skickas till sin pappa över sommaren. Fadern och dotterns komplicerade relation sätts på prov direkt samtidigt som de förs samman genom musik.

Som film är The Last Song trist, slätstruken och fylld av tråkiga stereotyper. Liam Hemsworth spelar tonårshunken på jakt efter livets mening samtidigt som han faller för den udda tjejen. Greg Kinnear gör ett hyfsat jobb som den kämpande pappan. Men inte ens han kan rädda detta nederlag.

10 The Longest Ride (2015)

Scott Eastwood och Britt Robertson i The Longest Ride.
Scott Eastwood och Britt Robertson i The Longest Ride. Foto: 20th Century Fox

Rodeo som sport är relativt obekant för oss här i Sverige. I The Longest Ride spelar Clint Eastwoods son Scott Eastwood den kämpande cowboyen Luke som till varje pris vill lyckas inom sporten. Han träffar konstälskande Sophie och tillsammans inleder de en komplicerad romans. Sophie träffar också en äldre man som berättar om sitt liv och sitt livs kärlek.

Tjurridning är en märklig sport som på film knappast lyckas skapa något intresse. Förutom att Luke och Sophies romantik känns forcerad och orealistisk, gör filmen det fatala misstaget att skapa en sidohistoria med den äldre mannen, som är mycket intressantare än en envis, självisk och galen cowboy.

9. The Lucky One (2012)

Taylor Schilling och Zac Efron i The Lucky One.
Taylor Schilling och Zac Efron i The Lucky One. Foto: Warner Bros. Pictures

Överemotionella militärhistorier är knappast någon bristvara i Hollywood. Håll i hatten för här kommer en till. Zac Efron spelar en soldat som precis innan han nästan dör i tjänstgöring, hittar en bild på en kvinna. När han återvänder hem letar han upp kvinnan och tar jobb på hennes gård utan att berätta om fotografiet. Ett avundsjukt och aggressivt ex sätter käppar i hjulet för deras relation och den hemkomne soldaten tvingas samtidigt brottas med tillvaron efter kriget.

Detta är inte första gången en Nicholas Sparks-historia om militärers tragedier och svåra liv efter tjänstgöring, berättas på film. Dear John har ett liknande tema och är dessutom en starkare film. The Lucky One hade kunnat bli betydligt bättre om det hade funnits en vilja att gå mer åt Rambo-hållet och visa den inre kampen hos de som skadats av krig. I stället blir Efron mest en "creepy stalker" som lurar sig in i en totalt ovetande kvinnas liv.

8. Safe Haven (2013)

Julianne Hough och Josh Duhamel i Safe Haven.
Julianne Hough och Josh Duhamel i Safe Haven. Foto: Relativity Media

Safe Haven var Lasse Hallströms andra och sista Nicholas Sparks projekt. En ung kvinna med ett mystiskt förflutet anländer till orten Southport och blir intresserad av en änkeman med två barn.

En ganska skum och tråkig film som med Hallströms regi ändå någorlunda lyckas hålla mystiken och romansen uppe. Josh Duhamel och Julianne Hough duger som typiska älskare i en vanlig smörig Sparks-rulle.

7. The Best of Me (2014)

James Marsden och Michelle Monaghan i The Best of Me.
James Marsden och Michelle Monaghan i The Best of Me. Foto: Relativity Media

Ett gammalt skolpar återförenas när omständigheter för de båda tillbaka till sin hemort. Parallellt med en stel återförening följer vi också de unga paret under deras första möten i skolan.

The Best of Me blir emellanåt för klyschig och krystad men samtidigt fungerar nutid och tillbakablickarna väl som ett drama där historien utvecklas under två tidsperioder. Det blir någon form av minivariant av ett Linklater-projekt.

6. The Choice (2016)

Benjamin Walker och Teresa Palmer i The Choice.
Benjamin Walker och Teresa Palmer i The Choice. Foto: Lionsgate

The Choice är Nicholas Sparks senaste film på listan och faktiskt ett lyft jämfört med de tidigare. Går det ens att göra en elfte film annorlunda med samma format? Svaret är både ja- och nej. I The Choice följer vi den charmige kvinnokarlen Travis vars tillvaro är enkel och obesvärlig. När Gabby flyttar in i huset bredvid och nekar hans inviter störs hans lugna tillvaro.

The Choice är uppdelat i två akter där första fungerar som ett retande romantiskt möte, som sedan i akt två går in i något djupare. Det som gör filmen mer intresserat än de andra produktionerna, är att här vågar okonventionella saker möta de konventionella. Bland annat behandlas otrohet, ett ämne som annars är väldigt tabu i en Sparks-film. Även religionsfrågan tas upp och blandar troende med icke-troende. Benjamin Walker är charmig och Teresa Palmer fungerar bra i rollen som Gabby.

5. Dear John (2010)

Channing Tatum och Amanda Seyfried i Dear John.
Channing Tatum och Amanda Seyfried i Dear John. Foto: Screen Gems

Dear John är historien om militären John som en dag på stranden stöter på studenten Savannah. Omedelbart fattar de tycke för varandra och inleder en relation som kompliceras när John kallas tillbaka in i tjänst.

Lasse Hallströms första Sparks-film är en entré till författarens värld som satte en prägel på filmerna som kom efter. Ett format skapades som hädanefter blev konsekvent i en Nicholas Sparks-film.

4. Nights in Rodanthe (2008)

Richard Gere och Diane Lane i Nights in Rodanthe.
Richard Gere och Diane Lane i Nights in Rodanthe. Foto: Warner Bros.

Richard Gere spelar en doktor som reser i väg för att träffa sin avlägsne son. Han stannar på ett litet hotell vid en strand som drivs av en olyckligt gift kvinna. De två fattar snart tycke för varandra i den stillsamma tillvaron vid havet.

Nights in Rodanthe är en lite "vuxnare" Nicholas Sparks film med de rutinerade skådespelarna Richard Gere och Diane Lane i huvudrollerna. En vacker kärlekshistoria med lagom mycket intriger.

3. Message In A Bottle (1999)

Kevin Costner och Robin Wright i Message in a Bottle.
Kevin Costner och Robin Wright i Message in a Bottle. Foto: Warner Bros.

Theresa hittar ett tragiskt kärleksbrev i en flaska på en strand och bestämmer sig för att spåra upp författaren till brevet. Hennes sökande tar henne till North Carolina där hon möter Garrett som bor tillsammans med sin äldre far Dodge.

Den första filmatiserade Nicholas Sparks-filmen har Kevin Costner och Robin Wright i huvudrollerna, med en äldre Paul Newman i en biroll. En spännande historia som överraskar och höjs av bra skådespel. Skapad innan formeln för författarens filmer etablerades, något som gör den annorlunda och kanske den mest unika Sparks-filmen på denna lista.

2. A Walk to Remember (2002)

Mandy Moore och Shane West i A Walk to Remember.
Mandy Moore och Shane West i A Walk to Remember. Foto: Warner Bros. Pictures

Landon Carter är skolans tuffing och drar om kvällarna runt med sina kompisar. Efter att ett bus gått fel och en människa skadats, tvingas Landon göra samhällstjänst och medverka i skolpjäsen. Skolans udda fågel Jamie är också med i pjäsen och från att ha undvikit varandra, finner de båda plötsligt en attraktion till den andra.

En klassisk Sparks-film och en klassisk romantisk film om osäkerhet i tonåren och om att växa upp. Mandy Moore och Shane West spelar bra mot varandra i en av de bättre "high school-filmer" som gjorts.

1. The Notebook (2004)

Rachel McAdams och Ryan Gosling i The Notebook.
Rachel McAdams och Ryan Gosling i The Notebook. Foto: New Line Cinema

Noah och Allie träffas på 40-talet och blir blixtförälskade i varandra. Men deras olika bakgrunder gör kärleken svår. Parallellt utspelar sig filmen under tidigt 2000-tal där en äldre man läser en bok för en äldre dam om ett yngre pars blixtrande kärlek.

Att The Notebook skulle hamna överst på denna lista förvånade nog få. Som kärlekshistoria är det en gripande berättelse om klassvårigheter och förälskelse genom livet. Rachel McAdams och Ryan Goslings kemi lyser stark i denna romantiska pärla.

Är du intresserad av fler kärlekslistor kan du läsa här om filmerna du bör undvika på den första dejten eller här om filmerna som rekommenderas.

Håller du med min lista? Vilken tycker du är Nicholas Sparks bästa film?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL