Bästa filmerna 2015

Bästa filmerna 2015

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 09:28 | Publicerad 08 januari 2016 kl. 18:00

För enkelhetens skull och för att göra oss mest rättvisa, sett till vilka möjligheter vi har att ta del av film, har jag valt att utgå från svenska premiärdatum. Av den anledningen kommer det finnas en och annan film med produktionsår 2014 med på listan.

Fem Bubblare - helt klart sevärda filmer:

Taxi Teheran
Amy
Spring
It Follows
The Gift

25. Fantompojken

Fantompojken
Foto: Folkets Bio

Regi: Jean-Loup Feliciolo, Alain Gagnol
Med: Edouard Baer, Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle m.fl.
Genre: Animerat

Handling: Vi befinner oss i New York. I centrum står elvaåriga Leo, en sympatisk storebror som kämpar mot en tuff sjukdom.

Kvällen innan Leo ska åka in på sjukhuset för att ta nya prover, berättar han en hemlighet för sin lillasyster Titti. När han sover kan han lämna kroppen i en fantomskepnad och flyga runt och hjälpa människor. På sjukhuset träffar han polisen Hansson och tillsammans ska de sätta stop för en ny superskurk!

Därför ska du se Fantompojken: För det första är Fantompojken underbart tecknad; från den läckra vinjetten till den spännande upplösningen. För det andra är historien en skön tagning av den den schablonartade deckargenren. Den naiva tecknarstilen tillsammans med film-noire-tonerna blir en spännande kombo.

24. Liza the Fox-Fairy (2015)

Liza The Fox Fairy

Regi: Károly Ujj Mészáros
Med: Mónika Balsai, David Sakurai, Szabolcs Bede-Fazekas m.fl.
Genre: 
Komedi

Handling: Blyga sjuksköterskan Liza lever ett ensamt liv. Hennes enda sällskap är den åldrade damen hon vårdar och den japanska rock’n’roll-sångaren Tomy Tanis sjungande spöke.

Att träffa mannen i sitt liv var betydligt svårare än vad Liza hade kunnat föreställa sig. Speciellt när alla hon träffar verkar dö som flugor så fort de blir intresserade av henne. Snart börjar Liza tro att det vilar en gammal japansk förbannelse över henne som dömer henne till evig ensamhet. Fast finns det verkligen sagor på riktigt?

Därför ska du se Liza the Fox-Fairy: Gillar du Amelie från Montmartre, gillar du Wes Anderson? Då är det bara att köra! Flippat och sagolikt berättande ackompanjerat av finsk westernmusik.

Läs också: Recension - Liza the Fox-Fairy

23. The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

Mockingjay
Foto: Nordisk Film AB.

 

Regi: Francis Lawrence
Med: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Julianne Moore, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman m.fl.
Genre: Action, Äventyr

Därför ska du se den: Efter huvudstadens anfall mot rebellbasen, är det dags att agera snabbt. Därför skickas rebellsoldaterna till huvudstaden för en kontraattack.

Katniss, som anses vara en oumbärlig motivationskraft för rebellarmén, beordras att stanna kvar i distrikt 13 och producera propagandafilmer. Självklart har hon själv en annan plan i åtanke, att nästla sig in bland frontstyrkorna och mörda president Snow. Under resans gång möter hon många hinder, inte minst alla de spektakulära fällor som är utspridda över staden.

Därför ska du se Mockingjay part 2: Detta är en spännande och häftig final. Från öppningen står det klart att detta kommer att bli en betydligt mörkare film än någon av de tidigare i Hunger Games-serien har varit.

Läs också: Recension - The Hunger Games: Mockingjay - Part 2

22. We Are Still Here (2015)

We Are Still Here
Foto: Dark Sky Films.
Regi: Ted Geoghegan
Med: Barbra Crampton, Andrew Sensenig, Lisa Marie m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Efter att ha förlorat sin son i en bilolycka, flyttar det gifta paret Anne (Barbra Crampton) och Paul Sacchetti (Andrew Sensenig) till ett hus i New England för att komma på ny fot. Men i deras nya hem påstår Anne att hon ser deras sons ande. Är det hennes depression som talar eller spökar huset?

Därför ska du se We Are Still Here: Om du gillarbrutala berättelser som flirtar med italienska B-film och stundtals är riktigt, riktigt spännande, då är detta något för dig.

Läs också: Recension - We Are Still Here (2015)

21. Love and Mercy (2014)

Love and Mercy
Foto: Sony Pictures.
Regi: Bill Pohland
Med: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti m.fl.
Genre: Drama

Handling: I Love & Mercy är det popgeniet Brian Wilson som står i centrum.

Parallellt får vi se hur Beach Boys-frontmannen, under 60-talet, går från att skriva regelrätt surfpop till den komplexa popsymfonin Pet Sounds med att han 20 år senare som diagnostiserad paranoid-schizofren, förälskar sig i bilförsäljaren Melinda Ledbetter (Elizabeth Banks).

Därför ska du se Love & Mercy: Love & Mercy är en av de bättre biografifilmerna som gjorts.Hoppandet i tempus bryter den annars alltför vanliga berättarkurvan vi brukar matas med när det kommer till biografier.

Läs också: Recension - Love & Mercy

20. Whiplash (2014)

Whiplash
Foto: Sony Pictures.

Regi: Damien Chazelle
Med: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist m. fl.
Genre: Drama

Handling: Musikkonservatoriets nye student Andrew (Miles Teller) drömmer om att göra ett inlägg i jazzhistorien som en av de främsta trummisarna genom tiderna.

När skolans notoriskt stränga lärare Fletcher (J.K. Simmons) får vittring om hans talang slungas Andrew in i en värld av psykiskt och fysiskt lidande. Fletcher skyr inga som helst medel för att pressa ur varenda droppe talang ur Andrews kropp. Inga.

Därför ska du se Whiplash: Som musikälskare är jag mäktigt imponerad av skådespelarnas musikalitet. Dessutom är J.K. Simmons helt fantastisk och minst lika obehaglig som i TV-serien ”Oz”.

Läs också: Whiplash (2014)

19. Fångade av scientologin (2015)

Fångade av Scientologin
Foto: HBO.

Regi: Alex Gibney

Med: Paul Haggis, Mike Rinder, Marty Rathbun, Sylvia Taylor m.fl.
Genre: Dokumentär

Handling: Vad utgör egentligen scientologikyrkan? Hur blev John Travolta och Tom Cruise rörelsens skyltdockor? Är Hubbards lära verkligen så fantastisk som scientologerna hävdar? Hur hanteras scientologikyrkans medlemmar? De är några av de frågor som dokumentärmakaren Alex Gibney har försökt få svar på i sin film.

Därför ska du se Fångade av scientologin: Det är lika intressant som skrämmande att höra hur flera av kyrkans före detta toppnamn delar med sig av sina erfarenheter av styrningens sätt att systematiskt psykiskt och fysiskt misshandla, manipulera och kontrollera sina medlemmar.

Läs också: Recension - Fångade av scientologin (2015)

18. Red Army (2014)

The Red Army
Foto: Sony Pictures Classics.
Regi: Gabe Polsky
Med: Scotty Bowman, Mark Deakins, Viacheslav Fetisov m.fl.
Genre: Dokumentär

Handling: Att idrott och politik inte ska beblandas är ett väletablerat motto men under kalla krigets paranoia var allt ett maktspel. I Red Army får vi lära känna Sovjetunionens issoldater som satte skräck i övriga världens hockeylag. Här pratar flera av det sovjetiska hockeylaget ut om sin tid i den röda armén.

Därför ska du se Red Army: Du behöver knappast vara någon hockeyfantast för att finna nöje i Polskys dokumentär. Red Army fascinerar från den första scenen till den sista.

Läs också: Recension - Red Army (2014)

17. Star Wars: The Force Awakens (2015)

Star Wars: The Force Awakens
Foto: Disney
Regi: J.J. Abrams
Med: Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill, Carrie Fisher, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison Ford, Max von Sydow m.fl.
Genre: Sci-fi, Äventyr

Handling: Ur Imperiets aska har en ny rörelse vuxit fram, The First Order, med riddaren Kylo Ren i spetsen. Numera existerar jediriddarna främst i myter och legender och det verkar råda ett allmänt ifrågasättande av kraftens verklighet. En som har ett stort intresse för dessa historier är skrotsamlaren Rey (Daisy Ridley). Hennes enformiga kamp-för-dagen-liv på ökenplaneten Jakku kommer snart att bytas ut mot ett ordentligt rymdäventyr.

Därför ska du se The Force Awakens: J.J. Abrams bjuder på ett slitet och mörkt Star Wars-universum, som på samma gång är fyllt med lekfullhet och skaparglädje. Gamla reliker från de gamla filmerna dyker upp lite här och var samtidigt som det finns utrymme för att presentera nya fantasifulla figurer.

Läs också: Star Wars-vecka på Filmtopp!

16. Still Alice (2015)

Still Alice
Foto: Sony Pictures.
Handling: Medelålders-Alice (Julianne Moore) är språkprofessor och identifierar sig själv kraftigt med sitt yrke. Kunskap och skola är av högsta värde. Plötsligt börjar Alices minne att svika henne. Det börjar bli allt svårare och svårare att komma ihåg händelseförlopp och uppgifter. Läkarbeskedet slår ner som en bomb; Alice har en ovanlig form av Alzheimers.

Därför ska du se Still Alice: Njut av skådespeleriet. Julianne Moore har alltid varit en fantastisk skådespelerska och den här gången fick hon huvudrollen hon förtjänar. Skickligt skildrar hon Alices insjuknande felfritt. Dessutom ger filmen en bra förståelse i hur det kan vara att leva med denna sjukdom, både för patienten och dennes anhöriga.

15. The Diary of a Teenage Girl (2015)

Diary of a Teenage Girl
Foto: Sony Pictures Classics.
Regi: Marielle Heller
Med: Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig m.fl.
Genre: Drama, Komedi

Handling: Vi befinner oss i 70-talets San Fransisco när femtonåriga Minnie (Bel Powley) inleder en affär med sin mammas pojkvän, trettiofemårige Monroe (Alexander Skarsgård). Relationen måste både hållas hemlig och utan romantisk affektion, men är det verkligen möjligt?

Därför ska du se The Diary of a Teenage Girl: Detta är förmodligen den bästa tonårskomedin sedan Juno (2007). Den stora skillnaden ligger i att The Diary of a Teenage Girl är bra mycket mer provocerande. Juno bröt mark genom att visa scener från en abortklinik, The Diary of a Teenage Girl bryter mark på en jäkla massa fler områden. Vilka, får du upptäcka själv.

14. Paddington (2014)

Paddington
Caption

Regi: Paul King
Med: Ben Whishaw, Sally Hawkins, Hugh Bonneville, Nicole Kidman, Peter Capaldi m.fl.
Genre: Komedi

Handling: Efter att en storm väller in över den peruanska djungeln tvingas björnen Paddington att fly till London, en stad han hört ska vara ytterst gästvänlig. Till sin fasa märker Paddington att det nya landet inte alls är som han föreställt sig.

Vi behöver inte skala av många lager för att förstå att Paddington är en allegori som yrkar mot en högre acceptans mot aktuella flyktingströmmar världen över. Under filmens gång får vi möta personer med olika sätt att se på frågan.

Därför ska du se Paddington: Paddington är en viktig film att se, både för barn och vuxna. Dessutom är den riktigt underhållande, hjärtevärmande och smart och på många sätt påminner den om Pixars bättre filmer.

Läs också: Recension - Paddington (2014)

13.  45 år (2015)

45 år
Foto: Studio S.

Film: 45 år (2015)
Regi: Andrew Haigh
Med: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Geraldine James m.fl.
Genre: Drama

Handling: Pensionerade skollärarinnan Kate får snart klart för sig att maken Geoff har undanhållit väsentliga detaljer om en tidigare kärleksrelation. Förvirrad över vad hon fått veta försöker Kate luska fram sanningen kring sin Makes tidigare förhållande. Problemet är bara att ju mer hon får veta, desto mer svartsjuk blir hon.

Därför ska du se 45 år: Detta är en tvärsäker och stark film om ett vacklande par på ålderns höst. Samtidigt som uppluckrandet av Geoffs hemlighet försätter paret i en kris får situationen dem att blicka tillbaka på sin ungdoms dagar, vilket tänder en livsgnista som länge verkar ha varit släckt. Denna emotionella motstridighet skildras briljant av de båda huvudrollsinnehavarna.

12. Efterskalv (2015)

Efterskalv
Foto: TriArt Film.
Regi: Magnus von Horn
Med: Ulrik Munther, Mats Blomgren, Loa Ek m.fl.
Genre: Drama

Handling: Efter att ha muckat från ungdomsfängelset, vill John (Munther) att allt ska bli som vanligt igen. Men det visar sig snabbt att det lilla samhället han bor i varken har glömt eller förlåtit hans brott. I själva verket är byborna fortfarande omtumlade och de efterskalv som råder kommer att fortsätta råda en lång tid framöver.

Därför ska du se Efterskalv: Efterskalv är både en konversationsstartare och en skildring av ett perspektiv vi allt för sällan behöver konfrontera, förövarens. Efterskalv är lite av en "slow starter" men sista halvtimmen är en klockren femma! Kände mig helt mörbultad när eftertexterna rullade.

11. Timbuktu (2014)

Timbuktu
Foto: Folkets Bio.
Regi: Abderrahmane Sissako
Med: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri m.fl.
Genre: Drama

Handling: En grupp jihadister har tagit över den maliska ökenstaden Timbuktu. En bit utanför stan lever heden Kidane tillsammans med sin fru Satima och dottern Toya. De lever ett isolerat men lyckligt liv och har än så länge lyckats hålla sig utanför jihadisternas frammarsch. Men snart kommer en livsavgörande händelse förändra allt.

Därför ska du se Timbuktu: Med stor skicklighet lyckas regissör Abderrahmane Sissako göra en, vad det verkar som, naturlig skildring av jihadisternas utvidgning. Trots allt det bisarra som visas upp, som när ett par stenas till döds för äktenskapsbrott, eller när en ung kvinna döms till fyrtio piskrapp för att ha sjungit och fyrtio piskrapp för att hon var ensam i ett rum med män utan sina föräldrars närvaro när det hände, känns upptrappningen aldrig överdriven.

DE TIO BÄSTA FILMERNA 2015

10. Tjuvheder (2015)

Tjuvheder en av de bästa filmerna från 2015.
Foto: TriArt Film
Regi: Peter Grönlund
Med: Malin Levanon, Lo Kauppi, Jan Mattsson m.fl.
Genre: Drama

Handling: Minna (Malin Levanon) är en skuldsatt langare, som med nöd och näppe hankar sig fram. Tyvärr duckar hon inte kronofogden lika snyggt som hon snackar sig ur de rutinmässiga polischeckarna. När inkassokraven blir för stora blir Minna desperat. Att blåsa langaren Tommy på pengar verkar vara en snabb och ganska problemfri lösning. Det hon inte vet är att Tommy jobbar för den notoriske drogdistributören Christer Korsbäck (Jan Mattsson). En hänsynslös man som du inte vill göra dig ovän med.

Därför ska du se Tjuvheder: Tjuvheder är lika mycket en film om att finna gemenskap i utanförskapet som det är en nervkittlande thriller. På ett härbärge träffar Minna alkoholiserade Katja (Lo Kauppi), en före detta undersköterska som har blivit vräkt och fått sin son placerad på fosterhem. De båda två finner stöd hos varandra och snart börjar en stark vänskap att gro.

Läs också: Recension - Tjuvheder (2015)

9. Ex Machina (2015)

Ex Machina
Foto: Universal Studios.

Handling: Programmeraren Caleb (Domhnall Gleeson) vinner ett exklusivt veckobesök hos Nathan (Oscar Isaac), grundaren till det google-liknande företaget han jobbar på. Hur mycket Caleb än har fantiserat om besöket, kan han aldrig ha kunnat föreställa sig vad som kommer att ske.

Nathan har nämligen byggt en humanoid robot, Ava (Alicia Vikander), med artificiell intelligens och hela poängen med Calebs besök är att testa Avas mänsklighet.

Därför ska du se Ex Machina: Om du gillade Her från 2013, kommer du med största sannolikhet gilla Ex Machina. På många sätt känns filmerna väldigt nära besläktade. I den förstnämnda ger människan intelligent liv till ett operativsystem, som mest är som otroligt välutvecklad version av Apples Siri, i Ex Machina har Siri fått en mänsklig kropp.

8. The Corpse of Anna Fritz (2015)

The Corpse of Anna Fritz

Regi: Hèctor Hernández Vicens
Med: Albert Carbó, Alba Ribas, Bernat Saumell, Cristian Valencia m.fl.
Genre: Thriller

Handling: På radion säger de att den spanska skådespelerskan Anna Fritz, känd för sin otroliga skönhet, har dött. Hon hittades i ett badkar på en fest och dödsorsaken är ännu okänd. Efter att sjukhusassistenten Pau, som ensam ansvarar över nattpasset, har kört ner hennes lik till bårhuset tränger sig två av hans vänner på för att se den döda skönhetens kropp.

Deras till synes harmlösa nyfikenhet eskalerar och gradvis tar de sig all större frihet med Annas kropp. De är ju trots allt ensamma med världens skönhet, naken och dödförklarad.

Därför ska du se The Corpse of Anna FritzThe Corpse of Anna Fritz är en mörk berättelse som både provocerar och kräver mycket av sin publik. Främst eftersom flera självklara etiska principer lyser med sin frånvaro.

Läs också: Recension - The Corpse of Anna Fritz (2015)

7. Sicario (2015)

Sicario
Foto: Nordisk film.
Regi: Denis Villeneuve 
Med: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin m.fl.
Genre: Thriller

Handling: En våldsam knarkrazzia får en oväntad vändning när den begåvade FBI-nykomlingen Kate (Emily Blunt) upptäcker att knarkhusets väggar är fulla med lik. Upptäckten skakar om idealistiska Kate och när hon får möjlighet att åka ner till El Paso för att sätta dit knarkkartellens högsta höns tvekar hon inte en sekund. Kriget mot knark är bra mycket mer cyniskt än vad Kate hade föreställt sig och det blir inte bara en resa ner till El Paso, utan också en resa för hennes moral.

Därför ska du se Sicario: Hela skådespelarensemblen gör en stark insats. Jag har alltid varit svag för Josh Brolin, även om hans karaktär är hård visar han ännu en gång upp vilken komisk potential han besitter. Benicio Del Toro har hyllats för sin insats och redan sias det om att han kommer att belönas med en Oscarsstatyett. Hur bra Brolin och Del Toro än är överglänses de av Emily Blunt som briljerar med en fenomenal närvaro i varje scen hon är med i.

Läs också: Recension - Sicario (2015)

6. Rättegången: Amsalem vs Amsalem (2014)

Amsalem vs Amsalem
Foto: Folkets Bio.

 

Regi: Ronit Elkabetz & Shlomi Elkabetz
Med: Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Menashe Noy, Sasson Gabai m.fl.
Genre: Drama

Handling: Ända sedan hon för trettio år sedan äktade sin make Elisha (Abkarian), har Viviane (Elkabetz) ångrat sitt äktenskap. Paret har levt separat under en period och nu vill hon skiljas på riktigt. Han vägrar och så länge han inte fysiskt misshandlar henne eller försummar henne, så kan inte en skilsmässa äga rum utan makens tillstånd enligt israelisk lag. Det spelar ingen roll hur mycket de bråkar, hur mycket hon ber, hur förtvivlad hon är, Elisha kommer aldrig att gå med på skilsmässa. De är förenade inför gud och så är det med den saken.

Därför ska du se Rättegången: Situationen Rättegången skildrar gör det per automatik till en viktig film att se. Jag hoppas att alla ni filmälskare och politiskt intresserade där ute tar tillfället att se filmen åtminstone en gång.

Läs också: Recension - Rättegången: Amsalem vs Amsalem (2014)

5. Birdman (2014)

Birdman
Foto: 20th Century Fox.

 

Regi: Alejandro González Iñárritu
Med: Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton, Andrea Riseborough, Emma Stone m.fl.
Genre: Drama, komedi

Handling: Den avdankade skådespelaren Riggan - känd för att ha gestaltat superhjälten "Birdman" för över tjugo år sedan - ska göra storstilad comeback. Detta med en Broadwayföreställning av Raymond Carvers ”What We Talk About When We Talk About Love”, där Riggan själv står för huvudroll och regi.

Därför ska du se Birdman: Det var länge sedan jag såg en så energisprakande film. Inte bara för det intensiva skådespelet, den ständigt arbetande steady-kameran och det svettiga rytmiska jazztrumsoundtracket, utan också för den kreativt skildrade gränsdragningen mellan fantasi och verklighet.

Läs också: Recension - Birdman (2014)

4. Havets Sång (2014)

Havest sång
Foto: Folkets Bio.

Handling: I berättelsens mitt har vi de moderslösa syskonen Ben och Saorsie, som bor med sin pappa i ett fyrhus på en ö. Barnens farmor ogillar starkt den farliga miljö hennes barnbarn växer upp i och tar med dem till sig i stan, men Ben och Soarsie vill hem till sin pappa igen och rymmer. Färden hem blir ett stort äventyr kantat med möten med olika keltiska sagofigurer.

Därför ska du se Havets Sång: Om du gillar Miyazakis Spirited Away, lär du vara svag för Havets sång. Detta är en rörande syskonhistoria, som både lockar skratt och tårar.

3. Inside Out (2015)

Inside Out
Foto: Disney

Handling: I Pixars Inside Out står grundkänslorna glädje, sorg, rädsla, avsky och ilska i centrum. Dessa känslor lever som små färgglada figurer inuti huvudet på den elvaåriga flickan Riley. Genom Rileys ögon, bakom ett kontrollbord, tolkar känslorna dagligen vad som händer i hennes liv och försöker styra hennes reaktioner därefter.

En dag får Riley veta att familjen ska flytta. Bland känslorna inom henne utbryter ett kaos vilket gör att Riley hamnar i obalans. Saken blir inte bättre när sorg och glädje av misstag kastas ut ur kontrollrummet och Riley inte längre kan känna glädje eller sorg.

Därför ska du se den: Med Inside Out har Pixar skapat en briljant och nyskapande familjefilm. Tiden är sedan länge förbi när animerat ansågs lika med barnfilm och Pixar fortsätter med att göra film för alla åldrar. 

Läs också: Recension - Inside Out

2. Min lilla syster (2015)

Min lilla syster
Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

 

Regi: Sanna Lenken
Med: Amy Deasismont, Rebecca Josephson m.fl.
Genre: Drama

Handling: Min lilla syster är en film om två systrar vars relation hamnar i en kris när storasyster Katja (Amy Deasismont) utvecklar en ätstörning.

På senare tid har Katja börjat bete sig konstigt. Hon tränar hela tiden, vill inte äta chips och blir galen om någon tar hennes märkta mat i kylskåpet. Stella försöker vinna sin syster kärlek genom att efterlikna hennes beteende, men när storasyster blir allt mer aggressiv och distanserad och ännu mer fixerad vid mat och träning börjar Stella oroa sig på riktigt. Hon vill förstå men kan inte, vad är det som händer med hennes syster?

Därför ska du se den: Förutom att Min lilla syster är en av de bästa filmerna 2015, är filmen viktig att se i en tid när ätstörningar blir allt vanligare. Oroa dig inte heller för att det ska bli för tungt, Lenken blandar skickligt in både humor och värme.

Läs också: Recension - Min lilla syster

1. Carol (2015)

Carol
Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

Regi: Todd Haynes

Med: Cate Blanchett, Rooney Mara m.fl.
Genre: Drama

Handling: Carolär ett kärleksdrama om två kvinnors dubbelliv i 50-talets homofoba USA. Den romantiska duon utgörs av överklasshustrun Carol (Cate Blanchett) och hobbyfotografen Therese (Rooney Mara). Likt tiden historien utspelas i, pratas det aldrig om homosexualitet i filmen. Med detta i åtanke är förloppet över hur Carol och Thereses relation gradvis blir mer intim superbt skildrat.

Därför ska du se den: Jag kan räkna på en hand hur många filmer jag har sett, som jag har varit livrädd för de ska ta slut. ”Carol” är en av dem. Carol är klassisk amerikansk film i sitt esse. Skådespelet är galant och fotot är möjligtvis årets läckraste. Jag var flera gånger orolig att filmen skulle ta slut eftersom jag genuint brydde mig om Carol och Theresas relation. En underbar känsla jag tidigare knappt känt.

Läs också: Recension - Carol (2015)

Detta var min lista över de bästa filmerna 2015. Saknar du någon favorit, kommentera gärna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL