Bästa svenska filmerna 2017
Vilka är de bästa svenska filmerna 2017?
Svensk film förtjänar att vara i strålkastarljuset. Därför listar Filmtopp några av de bästa svenska rullarna från 2017.
Svensk film har haft en lång, kvalitetsrik och spännande historia, som vi på Filmtopp inte tycker lyfts fram tillräckligt. Det är kul att allt fler frågar efter tips på svenska filmer och detta vill vi verkligen förse er läsare med. Redan i stumfilmens Sverige trädde regissörer som Victor Sjöström och Mauritz Stiller fram och under talfilmens intåg blev Hasse Ekman, Gustaf Molander och Alf Sjöberg namn att räkna med.
Den svenska filmens guldålder kom egentligen först efter andra världskriget, när Ingmar Bergman blev ett namn på filmälskares läppar världen över och kontroversielle Harry Schein tog över den statligt finansierade filmindustrin. Från den andra halvan av 50-talet och en bra bit in på 60-talet blomstrade den svenska filmen likt aldrig förr och regissörer som Bo Widerberg, Vilgot Sjöman och Mai Zetterling gjorde Ingmar Bergman sällskap som erans filmelit.
Utvecklingen har fortsatt sedan dess och varje årtionde har bjudit på oförglömliga klassiker, som Jan Troells filmatisering av Vilhelm Mobergs Utvandrarsaga, Hasse och Tages komedier, Marianne Ahrnes Långt borta och nära, Lasse Åbergs filmer om Stig-Helmer, Lasse Hallströms Mitt liv som hund, Kjell Sundvalls klassiska thriller Jägarna och Ulf Malmros enastående Den bästa sommaren, Sanna Lenkens Min lilla syster och Ruben Östlunds filmer för att nämna några få exempel.
På senare år har vi också fått se en hel del mindre produktioner ta plats i biograferna. Något som dels beror på den digitala kamerans intåg eftersom det är billigare att göra film nu än förr, dels på nya statliga satsningar. De senaste åren hittar vi imponerande independentfilmer som: Apan, Efterskalv, Min lilla syster, Yarden, De ofrivilliga och Jätten. Om du vill läsa mer om svensk film, spana in vår samlingssida med fakta och tips på svenska filmer.
Bra svenska filmer 2017
2017 har också varit ett starkt år för svensk film. Allt fler och fler kvinnliga regissörer börjar ta plats och dokumentärgenren tycks blomstra likt aldrig förr. Vi har exempelvis fått se moderna klassiker som Sameblod. Nedanför listar vi de bästa svenska filmer 2017 efter betyg och bokstavsordning. För mer läsning: här hittar du en komplett sida över de senaste årens bästa filmer.
Dröm vidare
Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Johanna Emanuelsson
Med: Evin Ahmad, Ella Åhman, Gizem Erdogan, Segen Tesfai, Malin Persson m.m.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 32 min
Handling: Mirja (Evin Ahmad) släpps fri från fängelset. Väl utanför grindarna väntar lillasyster (Ella Åhman) och kompisgänget, som alla är fullständigt lyriska över att Mirja är ute. Tillsammans drömmer de om att resa till Montevideo och Sydamerikas varma stränder, bort från Sverige och alla problem. Problemet är att de inte har några pengar.
Motivation: Långfilmsdebutanten Rojda Sekersöz levererar en både gripande och rolig coming of age-historia, om en ung kvinnas kamp med att hitta sig själv och sin rätta plats i samhället. Trots ett stundtals vacklande tempo är det en debut som imponerar.
Ougaga Girls
Regi: Theresa Traore Dahlberg
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 22 min
Handling: I Burkina Fasos huvudstad, Ouagadougou, studerar en grupp unga kvinnor till bilmekaniker. Trots att de egentligen har andra drömmar och ambitioner tvingar landets höga ungdomsarbetslöshet och fattigdom dem att ta de få jobb som finns tillgängliga. Många av dem upplever inre konflikter mellan vad som krävs och förväntas av dem i samhället, och vad de egentligen önskar spendera sin tid med.
Motivation: Ouaga Girls skildrar skickligt vilket utrymme och socialt värde kvinnorna har idag. Kvinnorna står väldigt nära varandra och delar de flesta upplevelserna tillsammans. De delar med sig av sina personliga historier och deras vardagliga liv, vilket resulterar i både dystra men också en del väldigt fina stunder genom dokumentärens speltid.
“Superswede” — Sevärd dokumentär om svensk legendar
Regi: Henrik Jansson-Schweizer
Genre: Dokumentär
Speltid: 1 tim 28 min
Handling: Ronnie Peterson är Sveriges mest framgångsrika Formel 1-förare genom alla tider. En naturbegåvning på racingbanan som tyvärr orsakade en smärre landstragedi efter att ha gått sitt öde till mötes på det mest tragiska av vis. 1978 krashade Peterson brutalt på racingbanan och avled senare på sjukhus och racingvärlden miste ännu en ikon. Superswede är likadelar en biografi, kärleksbrev och en förvaltning av det sportsliga och personliga arv Peterson lämnade efter sig.
Motivation: Hyllningskören till Peterson är utan tvivel vacker, men precis som många biografier utelämnas medaljens baksida. Förvisso, Peterson kanske faktiskt var detta oskyldiga helgon som Superswede skildrar, men som filmupplevelse kan jag sakna en gnutta svärta. Sammantaget bör du ändå se Superswede. Styrkorna i denna dokumentär kör med enkelhet om svagheterna.
Barndom
Manus & regi: Margreth Olin
Genre: Dokumentärfilm
Speltid: 1 tim 30 min
Handling: I Barndom, får vi följa en grupp barn i förskolan Aurora Steinerbarnehage på Nesodden utanför Oslo. Här är det som att tiden har stannat för länge sedan. Barnen leker i skogen och tillverkar sina egna leksaker. Inte en iPad så långt ögat når. Skillnaden på denna och många andra förskolor är att de inte fokuserar lika mycket på lärande, utan låter barnen leka och vara just barn.
Motivation: Eftersom det är barn vi har att göra med här innehåller även Barndom några av årets skönaste karaktärer, som dessutom levererar flera av årets bästa filmcitat. Eller vad sägs om guldkorn som ”Titta! Den är röd, som en röd telefon”, eller den moderna klassikern ”Jag tycker om att jobba med arbete”?
Den enda vägen
Regi: Manuel Concha
Manus: Manuel Concha, Claudia Galli
Med: Daniel Cvetkovic, Mikael Cvetkovic, Miodrag Stojanovic m.fl.
Genre: Drama, Thriller
Speltid: 1 tim 26 min
Handling: Vi är i Malmö år 2010. En maskerad man skjuter personer med invandrarbakgrund, men till en början tror polisen att det rör sig om gängvåld. Bröderna Michel och Alex har serbiskt påbrå och när Alex råkar ut för serieskyttens våld sätts deras föreställningar om rätt och fel på spel. Vad krävs för att allt ska bli som förr igen?
Motivation: Skådespelarna som spelar Michel och Alex – Daniel och Mikael Cvetkovic – är bröder i verkliga livet vilket gör att deras kemi knappast kan bli bättre. Filmens allra bästa aspekt är just brödernas relation. De betyder allt för varandra och Michels handlingar är enbart baserade på sin kärlek för Alex. Nattsamtalen som bröderna har är svåra att inte smälta till. Birollsinnehavaren Miodrag Stojanovic känns igen från Snabba cash – en film som Den enda vägen påminner om en hel del – och han övertygar som den kriminella bossen Ivo.
Exfrun
Manus & regi: Katja Wik
Med: Nina Zanjani, Maria Sundbom, Louise Ryme m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 30 min
Handling: I tre parallella berättelser får vi följa tre kvinnor i olika skeden i livet. Flickvännen Klara är precis i inledningsfasen i ett förhållande med sin stora kärlek. Tvåbarnsmamman Anna är mitt uppe i småbarnslivet där båda parter mer eller mindre har givit upp. Sist men inte minst har vi exfrun Vera, som lever i sviterna efter ett fallerat äktenskap med allt vad det innebär.
Motivation: Forskning visar att gifta män oftast är mer framgångsrika och lyckliga än ogifta män, medan det är precis tvärtom för kvinnor. Filmens syfte är inte att lösa problemet utan snarare att starta en diskussion om ämnet. Om filmen lyckas med sin målsättning återstår att se, men den drog i alla fall igång tankeverksamheten i min lilla hjärna.
Sameblod
Manus & regi: Amanda Kernell
Med: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Olle Sarri m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 50 min
Handling: Elle-Marja är på väg till en samisk begravning i sina gamla hemtrakter. Trots att hon själv är av samiskt påbrå distanserar hon sig tydligt från den kultur hon föddes i. När hon småpratar med gäster på hotellet verkar hon nästan vara rädd för att bli ”avslöjad” om sin härkomst. Varifrån denna rädsla kommer ifrån ska vi snart få veta. En stor del av filmen utspelas nämligen när Elle-Marja var ung.
Motivation: För många av oss yngre tittare är det nog svårt att förstå den behandling som samerna har fått, och i viss utsträckning fortfarande får, utstå. Jag gillar hur filmens regissör, Amanda Kernell, aldrig skriver sin publik på näsan med vad som utgör de svenska fördomarna, utan istället lämnar små detaljer för sin publik att plocka upp. Sameblod är tveklöst en av de bästa svenska filmerna 2017.
Silvana – Väck mig när ni har vaknat
Med: Silvana Imam, Beatrice Eli m.fl.
Genre: Dokumentär
Sällan lyckas en dokumentär så väl skildra sitt subjekt som här. ”Silvana – Väck mig när ni vaknat” är ett porträtt av en artist där filmkonsten går hand i hand med intensiteten och kärleken hos sin stjärna.
Silvana – Väck mig när ni vaknat är en dokumentär strukturerad i tre delar: 2014, 2015 och 2016. Vardera år representerar en del i Silvanas professionella liv som framgångsrik rappare, men det är hennes privata liv, främst relationen till flickvänen Beatrice Eli och hennes litauiska rötter, som får störst utrymme.
Betyg 5 - De bästa svenska filmerna 2017
The Square
Manus & Regi: Ruben Östlund
Med: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary m.fl.
Genre: Drama, Komedi
Speltid: 2 tim 22 min
Handling: ”The Square” kretsar kring Christian, eminent spelad av Claes Bang. Han är konstnärlig ledare för ett konstmuseum i Stockholm. Medan han försöker få igång sitt nya projekt ”The Square”, en avgränsad ruta som bjuder in människor till att vara hjälpsamma mot varandra, konfronteras han med sina egna värderingar och diskutabla handlingar. I ”The Square” kan man lämna sin mobil, där får ingen stjäla. Christian själv råkar däremot ut för just en mobilstöld på gatan, hans plånbok och farfars manschettknappar försvinner också. Händelsen blir startskottet på en nedåtgående spiral för Christians del.
Motivation: Att säga att förväntningarna på Ruben Östlunds ”The Square” har varit annat än höga vore en lögn. Sveriges största regissör, vinnare av Guldpalmen i Cannes, är tillbaka med ett satiriskt drama om samhället och konstvärlden. Inför visningen kändes det onekligen som ett intressant recept. Och jag är inte besviken. ”The Square” är kanske Östlunds bästa film hittills.
Småstad
Regi: Johan Löfstedt
Manus: Johan Löfstedt, Anna Potter
Med: Björn Löfstedt, Anna Löfstedt, Pelle Löfstedt m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 1 tim 31 min
Handling: När Björn och hans systrar röjer ur deras nyligen bortgångne fars hus hittar Björn något på datorn. Deras far har lämnat efter sig personliga videomeddelanden till var och en av syskonen. I klippen öser fadern kärleksförklaringar över sina barn, men han lägger även in uppmaningar om saker han tycker de bör ta tag i.
Motivation: Småstad är en av dem. Gränsen mellan dokumentär och drama är allt annat än skarp i Johan Löfstedts första spelfilm. Här flyter handlingen sömlöst mellan manusdrivna scener och gamla hemvideoinspelningar, vilket ger filmen en väldigt personlig touch.