Underdogs – silvret i Egypten (2021)
"Den här dokumentären handlar om mer än bara sport."
Sportintresserad eller inte – den här dokumentären lockar fram vinnarskallen i vem som helst.
Om du var en av alla som följde Sveriges väg till VM-silvret så kan du nu återuppleva resan i "Underdogs – silvret i Egypten" – en dokumentärfilm som bygger spänning genom att låta tittaren återuppleva matcherna från årets handbolls-VM, samtidigt som den målar upp ett lag som vet vad det innebär att kunna samarbeta.
Underdogs – silvret i Egypten är en dokumentärfilm om det svenska handbollslandslaget och deras resa som underdog mot en VM-medalj i Egypten 2021.
Filmen djupdyker rakt in i en värld där vi får se och höra spelarna berätta om resan mot det storartade VM-silvret. Hampus Wanne, den orädda vänstersexan, är en av spelarna som berättar. Likaså förbundskaptenen Glenn Solberg.
I dokumentären får vi följa spännande återblickar från de spelade matcherna, från början till slut. Linus Persson och Andreas Palicka är två andra spelare som ger sin bild av vägen mot finalen.
Spelarna berättar hur det var att träna inför ett mästerskap under en global pandemi. De kommenterar också varandras insatser i de olika mästerskapsmatcherna och det råder inga tvivel om att det svenska landskapslaget är ett team.
MER LÄSNING: 6 fotbollsfilmer du måste se!
"Laget före jaget."
Sport har aldrig lockat mig, därför var mina förväntningar en aning låga när jag började titta på Underdogs – silvret i Egypten. Men ack så fel jag kunde ha. En sportdokumentär om det svenska handbollslandslaget låter som sagt inte lockande i mina ögon, men den här dokumentären handlar om mer än bara sport.
“Laget före jaget” är ett återkommande citat i filmen och ger en inblick i vad dokumentären egentligen handlar om – ett lag måste kunna samarbeta för att fungera. Att få se handbollsspelarna reflektera över lagspelet och idrotten i sig under en pandemi är otroligt gripande.
Det som gör dokumentären speciell är att skaparna tagit in olika forskare som pratar om konsten att kunna samarbeta, hur press och prestationer fungerar, vad det innebär att vara en underdog med mera.
Doktor Kajsa Asplund, forskare och organisationspsykolog, nämner till exempel att det inte spelar någon roll hur många stjärnatleter du sätter i ett lag, eftersom det handlar om att kunna samarbeta och att alla spelare är beroende av varandra.
Wanne påpekar också att “är man ett lag och alla drar åt samma håll, så är allt möjligt” vilket gör filmens budskap om än mer tydligt – samarbete och “laget före jaget”.
MER LÄSNING: 5 gåshudsframkallande idrottsfilmer
Jag skulle definitivt rekommendera den här dokumentären till vem som helst, oavsett om du är sportintresserad eller inte. Budskapet om samarbete och gemenskap blir en stark kontrast till det alltmer individualiserade samhället vi lever i just nu, till stor del på grund av den rådande pandemin.