The Trick (2021)
Klimatforskning och cyberterrorism i The Trick
Verklighetsbaserade "The Trick" skildrar en intressant händelse – men inte på ett sätt som tilltalar Filmtopps Loke Westberg.
"The Trick" är en verklighetsbaserad film som handlar om Phil Jones (Jason Watkins), en av huvudtalarna på klimatkonferensen i London 2009. Den revolverar kring det så kallade “Climategate”, en skandal där det spekulerades i om Phil Jones teorier angående klimatförändringarna blivit hackade och förvrängda.
Förövarna menades ha ändrat hans teorier till att det inte finns någon kausalitet mellan människors klimatpåverkan och den stigande temperaturen. Detta ledde sedan till att Phil Jones hamnade i blåsväder i media och blev ifrågasatt, om det var han själv som mixtrat med siffrorna för att bedriva sin tes.
LÄS OCKSÅ: Klimatkaos på film
Stel och stum "thriller"
Filmen går under genren thriller, vilket för mig känns lite som en ordentlig överdrift. Filmen känns stel och stum i sin uppbyggnad och de moment där, för en thriller, nödvändig spänning ska presenteras, görs det via lite dramatisk bakgrundsmusik som inte tillför särskilt mycket eftersom den filmiska situationen i sig är så andefattig.
Även om klimatförändringarna är ett faktum blir inte nödvändigtvis en thriller om en sådan här situation särskilt behjälplig för att belysa det. Istället blir filmen högtravande i sina försök att skildra det som skedde och klimatförändringarnas betydelse i sin helhet.
Jag har svårt själv att placera filmen i någon befintligt genre, det må kanske vara ett drama, men saknar många element för att klassas som ett bra sådant.
Skådespeleriet är en av punkterna, om inte den enda, där jag tycker att filmen övertygar. Samspelet mellan Phil Jones (Jason Watkins) och Ruth Jones (Victoria Hamilton) är i stort sett felfritt, ett samspel som hade kunnat skina ännu mer om det inte vore för att filmen blir långsam och fattig på handling från och till.
Det är dessutom en hel del bikaraktärer som gör bra insatser och fungerar bra som ett komplement till de två huvudkaraktärerna.
Händelseförloppet som filmen kretsar kring är utan tvekan något som är intressant, och i en värld där mycket handlar om just klimatförändringar är det av vikt att förstå att de verklighetsförankrade händelserna som filmen bygger på hade hel kunnat förändra hur vi ser på klimatfrågan.
Där någonstans landar min dom i att filmens regissör, Pip Broughton, är den som misslyckats här. Verktygen och vinklarna för att skapa en verkligt bra film finns där, men av döma av det jag tidigare skrivit är regissören långt ifrån att lyckas på den punkten i The Trick.
Besvikelsen når lite av sin kulmen i slutet, där jag inte tycker att filmen alls lyckas knyta ihop det den presenterat till något slagkraftigt. Om denna film är ett subtilt försök till att försöka bringa klimatmedvetenhet genom underhållning, så fungerar det inte.
LÄS OCKSÅ: Bra katastroffilmer