Tunn is (säsong 1, avsnitt 1-4)
"Tunn is” kommer utan tvekan helt rätt i tid.
Lena Endres hjärteprojekt påbörjades redan för sex år sedan och när serien nu slutligen får se dagens ljus, tycks isen vara tunnare än någonsin. ”Tunn is” kommer utan tvekan helt rätt i tid, men frågan är om underhållningen är en tillräckligt bra trojansk häst för att sälja det viktigare budskapet.
Det finns väl ingen som inte är medveten om att vi befinner oss i en tid där klimatpolitiken debatteras mer, men troligtvis fortfarande för lite, än någonsin förr. Tunn is fungerar däremot som underhållning oavsett hur väl insatt du är i vad som händer med planetens smältande isar.
Handlingen utspelar sig på Grönland och kretsar kring ett klimatmöte för det arktiska rådet, som håller på att enas om ett nytt och historiskt klimatavtal som förbjuder all miljöskadlig oljeborrning i området. Lena Endre spelar rollen som Sveriges utrikesminister Elsa, vars politiska rådgivare Viktor (spelad av Alexander Karim) plötsligt försvinner under ett besök på ett forskningsfartyg.
Viktors gravida fru Liv (Bianca Kronlöf), som lägligt nog råkar vara en Säpo-agent, kastar sig snabbt på ett flyg till Grönland för att försöka rädda sin man och undersöka vem det egentligen är som ligger bakom attacken mot forskningsfartyget… och en rad andra attacker som drabbar orten för klimatmötet.
Ett ganska spännande och intressant upplägg. Tyvärr känns den första halvan av serien lite för mycket som en ”perfekt storm” av hemskheter och alarmerande fakta. Fake news-bottar, explosioner, mystiska mord, snöstormar och en isbjörn… och det är inte ens hälften.
I en serie med den uppenbara viljan att bilda, eller åtminstone informera, sin publik om vad som faktiskt kan hända om världens politiker inte tar tag i de svåra besluten, så växlas det plötsligt över till "underhållningsdelen" med Livs jakt efter pappan till hennes ofödda barn. Med fyra återstående avsnitt hoppas jag att den politiska och den oftast mer underhållande Säpo-delen av Tunn is knyts ihop på ett bra sätt. I nuläget står vi nämligen försiktigt stilla på en tunn tre av fem, men det finns potential för en stark avslutning.