The Imitation Game

The Imitation Game (2014)

  • 1 tim 54 min
  • Thriller
Uppdaterad kl. 13:08 | Publicerad 03 december 2019 kl. 13:08
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kodknäckning. Kryptering. Visst ligger det något kittlande över dessa ord? Denna verklighetsbaserade spionthriller handlar om engelsmannen Alan Turings (Benedict Cumberbatch) kamp om att lösa Nazitysklands komplexa kodmaskin ”Enigma”.

  • Regi:
    Morten Tyldum
  • Manus:
    Graham Moore, Andrew Hodges (Bok)
  • I rollerna:
    Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Charles Dance, Matthew Goode, m. fl.

cumberbatch-turing

"The Imitation Game" fokuserar på Alan Turings tid på det brittiska topphemliga krypteringscentrumet Hut 8, krigsåret 1939. Hans enorma matematiska kunskaper har fört honom dit för att hjälpa de allierade att klura ut hur Enigma fungerar. I arbetslaget lär han känna Joan Clarke (Kiera Knightley), de delar passion för siffror och om de lyckas knäcka Enigma får de allierade tillgång till nazisternas kodade meddelanden, något som är av otroligt vikt.

Privat var Turing en enstörning, ett beteende som utvecklades efter hårda år på ungdomsskolan. Dessutom levde han med en stor hemlighet som kunde kasta honom i fängelse…

Det är en mycket bra skådespelarensemble i The Imitation Game där Benedict gör en av sina allra bästa roller. Turings porträtt framställs som väldigt olyckligt. Balansen mot mer optimistiska Clarke, blir därför alldeles ljuvlig då hon har en mer optimistisk framtoning. Joan kommer in som en sund fläkt. Det uppstår humor mellan dem vilket skänker oss tittare ett stort underhållnings värde.

Filmen är i första hand ett personligt drama med historisk touch. Miljön är snyggt uppbyggd med realistiska kulisser, kostymer och med tidstypisk musik. Det hela vilar i en slags brittisk kvalité som skapar stor trovärdighet.

Med tanke på att Alan har levt i verkligen tycker jag det är konstigt att jag aldrig har hört talas om honom. Utan att avslöja för mycket av vad som händer i filmen så borde Turing idag ha betydligt större uppmärksamhet i dagens samhälle.

Norrbaggen Morten Tyldum ska verkligen vara stolt över sin amerikanska regidebut som redan gjort succé världen över. Filmen har en bra och god historia att berätta som vill vara till allas belåtenhet som ser den.

PS. Att lösa Enigma var inte den enda viktiga roll som Turing hade. Hans sinne för siffror låg också till grund för utvecklingen av det som vi idag kallar datamaskiner.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL