Sirens (2022)
Musikdokumentären du inte vill missa
Heavy Metal och Mellanöstern är kanske inte den vanligaste kombinationen – men här har vi ett bevis på att den existerar. "Sirens" är en utmärkt dokumentär om vänskap, tjafs, frihet och kärleken till tung musik!
Bestående av kvinnor är färska Slave to Sirens ett historiskt metalband genom sin blotta existens, något liknande har aldrig tidigare funnits i det religiöst konservativa Libanon. Att vara unika på en musikscen kan generera i en hel del uppmärksamhet och gratisreklam (som den här dokumentären), men vägen till det stora genomslaget är uppenbart igengrodd. Intresset för metal är i princip obefintligt i Mellanöstern och att en grupp tjejer viger sina liv åt den blasfemiska musiken ses inte med blida ögon. Däremot har de goda möjligheter att bli ett kultband, och inte bara för att de är kvinnor utan de är också bra. Musiken svängig, texterna politiska.
Vad som gör Sirens till en mycket intressant dokumentär är den djupgående fokuset på hur de externa omständigheterna påverkar den interna dynamiken inom gruppen. Särskilt sett till den ständigt tilltagande spänningen mellan de två gitarresterna Lilas och Shery. Från att ha varit oskiljaktiga börjar Lilas mer eller mindre mobba Shery. Orsakerna är många men allt grundar sig främst i en växande osäkerhet och frustration inom Lilas, som är hemligt lesbisk, får inte flytta hemifrån utan att gifta sig och blir trakasserad (liksom resten av bandet) av olika män på nätet.
Unik inblick i unga kvinnors liv
En dag hör ett internationellt skivbolag av sig och ger bandet en chans att spela på en stor brittisk festival. Kommer lyckan äntligen att vända? Kanske, kanske inte. Men det är inte heller poängen. Den riktiga frågan är hur Lilas och Sherys relation kommer att klara sig. Bitvis är det smärtsamt att se Shery gradvis brytas ner av sin väns kontanta gliringar. Liksom det är tungt att se Lilas börda ständigt växa. Men här finns också mycket kärlek, hur utmanad den än kan tyckas vara.
I det stora hela är Sirens en utmärkt dokumentär som ger en unik inblick i några unga kvinnors liv i en konservativ, religiöst präglad värld. Ett bonustips är Mark LeVines utmärkta bok Heavy Metal Islam, som gräver djupare i Mellanösterns metalscen.
Filmen visades på Way Out West.