Sex Education (säsong 1)

Sex Education (säsong 1)

  • 8 x 60 min
  • Komedi, Drama
Uppdaterad 05 december 2019 kl. 15:23 | Publicerad 11 januari 2019 kl. 16:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Sex Education" bjuder på en av årets garanterat skönaste och mest charmiga binge-upplevelser.

Efter en något seg och halvlöjlig inledning av själva premissen, en tonårig oskuld men sexguru by proxy, lyfter sig "Sex Education" ruggigt snabbt och visar sig vara en av Netflix mest charmiga serier hittills. Där sex enbart är ett övergripande och ytligt tema som knyter ihop seriens olika historier.

  • Manus:
    Laurie Nunn (skapare)
  • I rollerna:
    Gillian Anderson, Asa Butterfield, Emma Mackey, Mikael Persbrandt m.fl.
Sex Education (2019)
Asa Butterfield och Emma Mackey i "Sex Education". Foto: Netflix

Bara faktumet att serien utspelar sig någonstans i Storbritannien, gör att den känns mer fräsch och egen än alla andra slentrianmässigt utpumpade High School-serier i USA. Det finns exempelvis en hel del liknelser med Netflix-serien Everything Sucks!, som både kom och lades ned ifjol, men där Sex Education är överlägset bättre på alla nivåer.

Vi får framför allt följa Otis (Asa Butterfield), hans bästa kompis (som också råkar vara en skolans två öppet homosexuella killar) samt Maeve (Emma Mackey). Otis mamma (Gillian Anderson) är en publicerad och yrkesverksam sexrådgivare, ett faktum som gjort Otis till något av en sexexpert själv – trots att han råkar både vara en oskuld, och av olika anledningar (som senare besvaras) även är oförmögen att kunna tillfredsställa sig själv.

När Maeve av en händelse märker att Otis sitter på kunskap och en förmåga att komma till roten av människors sexproblem, inser hon att det finns pengar att tjäna på en skola fylld till bredden av ungdomar som inte tänker på något annat än just sex. Att hon själv är "född på fel sida av spåren", av föräldrar oförmögna att ta hand om och försörja sina barn, boendes ensam i en trailerpark med ett akut behov av pengar spelar givetvis också in.

Sex Education (2019)
Mikael Persbrandt bekantar sig med Gillian Andersons karaktär i "Sex Education". Foto: Netflix

Om för mycket fokus bara hade lagts på Otis och Maeves "sexarbete" på skolan hade nog serien snabbt blivit väldigt klyschig. Tack och lov undviks detta genom att deras egen relation, och även den med Otis mamma och hans bästa vän, ständigt utvecklas på intressanta sätt. Därmed upplever jag det som kunde ha klassats som tråkiga klyschor, istället som charmigt välförtjänt.

För svensk del är det också riktigt kul att se hur Mikael Persbrandt fullkomligt lyser (och svär på svenska) i en av seriens större gästroller, som något av ett kärleksintresse för Gillian Andersons karaktär under seriens andra halva.

Kort och gott, det finns mycket man kan känna igen från andra serier och filmer när det kommer till Netflix nya Sex Education. Men serien är sammansatt på ett härligt och charmigt sätt som garanterat kommer att göra den till en av årets skönaste binge-upplevelser. En stark rekommendation.

Missa inte våra andra tips på bra serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL