Before-trilogin

Romantisk film – Dessa måste du ha sett

Uppdaterad 11 februari 2021 kl. 11:26 | Publicerad 16 april 2016 kl. 18:00

Kärleksfilmer som prickar rätt.

Är det någonting jag är särskilt svag för är det kärleksskildringar på film. Det vill säga när de görs på rätt sätt, för misslyckas skapare blir det plågsamt.

5. Before-trilogin (1995, 2004, 2013)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Handling: Under tre filmer och knappt två decennium får vi följa Jesse och Céline - de träffas för första gången en natt i Wien, återupptäcker varandra en dag i Paris och tar relationen ett steg längre en kväll i Grekland.

Motivering: Before är en kärleksskildring som är lika intressant som ambitiös. Extremt spännande att följa en relation som blossar upp under en enda natt i första filmen för att sedan ligga vilandes i tio år tills den väcks på nytt i film nummer två. De två första delars är riktigt bra och likaså den tredje, även om den inte når upp i samma nivå som föregångarna. Det kan bero på att den är mer bitterljuv i tonen och därför skiljer sig lite från de andra.

Ok, det kanske är lite fusk att klämma in tre filmer på en placering men jag ser hela trilogin som en helhet och därför representerar även betyget här nedanför hela Before-trilogin.

4. Once (2007)

Foto: Nonstop Entertainment AB
Foto: Nonstop Entertainment AB

Handling: Kille och tjej (i får aldrig reda på deras namn) förenas i deras gemensamma passion för musik. De gör en skiva ihop och blir naturligtvis även djupt förälskade i varandra.

Motivering: Att Glen Hansard och Markéta Irglová blev ett par under inspelningen av Once var föga förvånande sett till deras naturliga samspel. Utöver denna superfina kärlekshistoria är även filmen fylld med fantastisk musik; bland annat låten "Falling Slowly" som vann en Oscar för bästa originallåt.

3. Blue Valentine (2010)

Foto: AB Svensk Filmindustri
Foto: AB Svensk Filmindustri

Handling: Dean och Cindy inleder vad som ser ut att vara ett helt perfekt förhållande, men skenet bedrar. Parallellt med denna berättelse får vi nämligen se samma förhållande, som några år senare är på väg att gå i kras.

Motivering: Det är med extremt blandade känslor jag ser Blue Valentine. Jag blir helt varm i kroppen av filmens delar som skildrar hur de två huvudkaraktärerna faller huvudstupa för varandra, medan jag smärtar av de delar som visar hur förhållandet går åt skogen.

Båda delar är precis lika bra fast på helt olika sätt. Skådespelarinsatserna av Gosling och Williams samt personkemin dem emellan kan mycket väl vara det bästa som någonsin uppvisats på film. Möjligtvis att huvudrollsinnehavarna i nästa film på listan är med och tävlar om förstapriset i just den kategorin.

2. Blue Is the Warmest Color (2013)

Foto: Folkets Bio AB
Foto: Folkets Bio AB

Handling: Adèle (Adéle Exarchopoulos) vet inte om att hon har en dragning till samma kön tills den dag hon får syn på blåhåriga Emma (Léa Seydoux) på stan. Hon försöker inleda ett förhållande med en kille, men nästa gång hon springer på Emma är det helkört och de inleder en het och stormig romans.

Motivering: Även om Seydoux gör helt otroligt bra ifrån sig överglänser Exarchopoulos henne i denna nakna och närgångna skildring av en förälskelse mellan två kvinnor. När jag skriver "naken och närgången" menar jag både bildligt och bokstavligt talat eftersom deras romans flera gånger mynnar ut i vågade sexscener varav en klockar in på nästan tio minuter. I många fall känns sexscener bara överflödiga men här känns de snarare som en nödvändighet för att skildra den ostoppbara dragningskraften mellan de två huvudpersonerna.

Läs också: Recension: Blue Is the Warmest Color (2013)

1. En Kärlekshistoria (1970)

Foto: Studio 24 Distribution
Foto: Studio 24 Distribution

Handling: I ett varmt Stockholm möter Pär sin första stora kärlek Annika och trots att deras omgivning är långt ifrån perfekt är deras första sommar tillsammans näst intill felfri, åtminstone i deras lilla värld.

Motivering: Har ni någon gång tänkt att ni vill leva i filmen ni just ser? Så känner jag inför En Kärlekshistoria. Tänk er bara följande: Sena varma sommarkvällar på moppen, första stora förälskelsen, ett torp på landet vid en sjö. Blanda sedan in en gnutta av Roy Anderssons karaktäristiska humor så har vi en helt oslagbar kombination. Jag vill också uppleva den magiska sommaren som Pär och Annika delar och på sätt och vis känns det som att jag får det när jag ser den här filmen.

En Kärlekshistoria är för övrigt inte bara etta på denna lista, utan även på min lista över alla filmer jag sett, i alla kategorier.

Bubblare

Carol (2015)

Jag tror verkligen på att Rooney Mara och Cate Blanchett är kära i varandra på riktigt i denna film som var en av 2015 års bästa. Hade detta varit en topp 6-lista hade Carol haft en given placering.

De första tio minuterna av Upp (2009)

Aldrig har ett helt livs förhållande, med både upp- och nedgångar, skildrats på ett så kort och effektivt sätt som i Disney/Pixars tecknade långfilm Up. Den som säger att hen inte satt med en klump i halsen och en tår på kinden under inledningen av filmen ljuger förmodligen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL