Recension: True Detective: Night Country (2024) – bästa sedan första säsongen
Mystik, feminism och ond bråd död i den långa natten
"True Detective: Night Country" är den bästa säsongen av "True Detective" sedan första säsongen. Här utreder Jodie Fosters syrliga polischef en grupp forskares dödsfall under Alaskas långa natt. Vi bjuds på mycket mystik och starka feministiska undertoner.
Den första säsongen av antologiserien "True Detective" kom 2014. Då fick vi se Matthew McConaughey och Woody Harrelson utreda ett riktigt snårigt fall i en av de senaste tio årens bästa thrillers. De två följande säsongerna var inte riktigt lika bra; andra säsongen var rätt rutten faktiskt. Många tyckte om tredje säsongen, men jag var inte överförtjust egentligen.
Jodie Foster är tillbaka
HBO har verkligen slagit på stora trumman med den fjärde säsongen, som har undertiteln "Night Country". De har plockat in ingen mindre än tvåfaldigt Oscarsbelöna Jodie Foster, som kanske fortfarande är mest känd för rollen som Clarice Starling i När lammen tystnar, som är en av tidernas bästa thrillers.
I Night Country spelar hon Liz Danvers, en surmulen polischef i den sömniga byn Ennis i Alaska. Just som regionen går in i en period helt utan solljus upptäcks ett antal forskare från en forskarstation nakna och hopfrusna ute på tundran. Tillsammans med Evangeline Navarro (Kali Reis), en polis med rötter i regionens urbefolkning, börjar hon utreda dödsfallen.
Starka feministiska undertoner: "En av de bästa feministiska serierna jag någonsin sett"
I vanlig ordning när det kommer till "True Detective" är det inte direkt några muntergökar vi har att göra med. De här två kvinnorna har svårt att samarbeta med alla, inklusive varandra. Men de är båda smarta och drivna. De är dessutom välskrivna. Det är även en kvinna, Issa López, som står för manus och regi. Med tanke på den starka kopplingen till Alaskas urinvånare kan det kanske tyckas en smula underligt att en mexikansk kvinna har styrt hela projektet, men det går alldeles utmärkt.
López har gett sina kvinnliga huvudkaraktärer typiskt manliga drag. Liz ber alla dra åt helvete och använder män som köttstycken. Navarro vill mest ge folk på käften hela tiden. De är starka och kapabla men också väldigt bristfälliga som människor, vilket resulterar i karaktärer vi kan engagera oss i utan att någonsin bli uttråkade.
Det fall de utreder är dessutom sammankopplat med ett synnerligen brutalt mord på en ung kvinna från trakten, ett fall som är olöst sedan flera år. True Detective: Night Country genomsyras av feministiska budskap och undertoner utan att skriva oss på näsan. Det är en av de bästa feministiska serierna jag någonsin har sett.
De två kvinnorna utreder ett mordfall och forskargruppens mystiska dödsfall i en berättelse som blir alltmer snårig ju längre den fortsätter. López har dessutom lagt till ytterligare ett lager av mystik som har att göra med de amerikanska urinvånarnas andliga tro. Vi får aldrig riktigt svar på om denna mystik är verklig eller bara upplevd, vilket gör att vi kan välja själva lite vad vi vill tro på.
Perfekt för den svenska vintern (?)
"True Detective: Night Country" passar utmärkt att se under vinterhalvåret i Sverige, när vi inte heller ser särskilt mycket sol. Den evighetslånga natten i serien känns tryckande och ger bara mer vikt åt de mörkaste och mest skräckfyllda aspekterna. Sedan är det ju olika från person till person, spå klart. Jag såg hela säsongen under en dag i december och jag kände att jag behövde se ett fjantigt avsnitt av MacGyver för inte bära med mig skriken, spökena och den påtagliga kylan in i mina drömmar.
"True Detective: Night Country" har premiär på HBO Max i Sverige den 15 januari 2024.