"For All Mankind" (säsong 1, avsnitt 1-3)

"For All Mankind" (säsong 1, avsnitt 1-3)

  • 10 x 60 min
  • Drama, Science Fiction
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 18:01 | Publicerad 07 november 2019 kl. 20:11
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Joel Kinnaman imponerar i nya rymdserien ”For All Mankind”.

Apple TV+ vilar den nya originalserien ”For All Mankind”, en av företagets första och viktigaste satsningar, på Joel Kinnamans axlar. I huvudrollen som astronauten Edward Baldwin bär han nämligen stora delar av handlingen under rymdrace-seriens tre inledande avsnitt.

  • Skapare:
    Ronald D. Moore
  • I rollerna:
    Joel Kinnaman, Michael Dorman, Tracy Stevens, Shantel VanSanten, m.fl.
Joel Kinnaman i "For All Mankind".
Joel Kinnaman i "For All Mankind". Foto: Apple TV+.

For All Mankind är skapad av den legendariske tv-manusförfattaren Ronald D. Moore, som även ligger bakom rymdserien Battlestar Galactica och den ”historiska” sci-fi-serien Outlander. Det är med andra ord en väldigt välskriven, tankeväckande och möjligtvis en aning seg, inledning vi får ta del av.

Handlingen kretsar kring rymdracet mellan USA och Sovjet i slutet av 60-talet, som för oss tittare tog slut när USA lyckades sätta Neil Armstrong på månen för 50 år sedan. For All Mankind låter oss däremot istället utforska vad som hade kunnat ha hänt om Sovjet hade landat på månen först.

I Moores version av händelserna trappas racet istället upp av faktumet att USA inte satte sin fot på månen först. Militära månbaser diskuteras, kvinnliga astronauter tränas och större generella risker i jakten på nästa ”vinst”, är bara några saker som blir direkta konsekvenser. I centrum av allt detta finner vi Joel Kinnamans Baldwin, en patriotisk och plikttrogen astronaut som under ett ögonblick faktiskt hade chansen att bli den första människan på månen.

"For All Mankind".
"For All Mankind". Foto: Apple TV+

Det finns också tydliga likheter med långfilmerna The First Man (2018) och Dolda tillgångar (2016), som visserligen fokuserar på de verkliga händelserna, men där serien For All Mankind levererar minst lika imponerande visuella effekter och starka skådespelarinsatser. Även om långfilmerna tjänar på sin mer kompakta speltid att berätta en effektiv historia på.

Efter tre av totalt tio avsnitt är vi trots allt fortfarande endast i början av den fiktiva berättelsen om det upptrappade rymdracet. Men det är först nu som det verkligen känns som att serien kan lägga i en högre växel och låta oss se hur världen hade kunnat se ut, om de första orden från månen hade varit på ryska.

För mer läsning, se vår lista över de bästa serierna från 2019!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL