Recension: Young Wallander (säsong 2)

Young Wallander (säsong 2)

  • 6 x 40 min
  • Drama, Thriller
  • Netflix
Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 18:36 | Publicerad 17 februari 2022 kl. 10:45
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Pålsson räddar inte utdragen mordgåta

I dag har "Young Wallander" säsong 2 premiär på Netflix. Filmtopps Eric Diedrichs har blandade känslor till resultatet.

  • Skapare:
    Ben Harris
  • I rollerna:
    Adam Pålsson, Yasen Atour, Leanne Best m.fl.

När den första säsongen av Young Wallander släpptes var det många som förbryllades över det faktum att serien var gjord på engelska, trots att den utspelas i Malmö och hade karaktärer med namn som Frida, Gustav och Karl-Axel. Nu när den andra säsongen släppts lär det inte bli så många diskussioner överhuvudtaget. Den smått surrealistiska sensationen av att se Adam Pålsson omringad av britter som kallar honom för "Cöört" medan han spejar i Rosengård har lagt sig. Och det som finns kvar är inte tillräckligt bra för att sticka ut i mängden bland alla kvalitetsserier.

Samtidigt öppnar säsongen starkt med en lovande deckargåta och ett hantverk som ligger på en högra nivå än det typiska Scandic Noir-tugget. Pålsson är också säkrare i rollen den här gången och skapar en spännande kontrast till den sedvanliga kriminalaren med sin lena röst och empatiska utstrålning. Vad som däremot inte fungerar lika väl är dialogen. Leveransen sitter från Pålssons sida, men det som sägs konstaterar nästan uteslutande självklarheter. Detsamma gäller hans motspelare.

En fortsättning kräver bättre dialog

Adam Pålsson i Young Wallander säsong 2
Adam Pålsson som Kurt Wallander i "Young Wallander" säsong 2. Foto: Netflix.

Hur som haver. En kille blir ihjälkörd utanför en pub. Det visar sig att han och brorsan har varit involverade i ett tidigare mordfall. Wallander börjar dra i trådarna, som leder till ett trassligt nät bestående av det och det andra. Vilka går det att lite på osv. Premissen i sig är det inget fel på, tvärtom är jag rätt engagerad till en början, men ju fler avsnitt in desto mer på tomgång puttrar historien på. Vissa spår som läggs fram för dramatisk effekt följs inte ens upp.

I det stora hela bjuder Young Wallander säsong 2 på helt okej underhållning för den som är en sucker för genren. Själv hoppas jag att den tredje säsongen, om det nu blir någon sådan, vågar ta ut svängarna – förutsättningarna finns för något betydligt bättre. Seriens skapare Ben Harris måste våga tro på sina skådespelare och arbeta betydligt hårdare med dialogen. Den här typen av konversationer fungerar i en Beckfilm när ett fall är över på 90 minuter, men inte när det pågår i fyra och en halv timme.

Young Wallander säsong 2 finns nu att streama på Netflix.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL