The Devil Next Door (2019)
"Sätter tankeverksamheten på absoluta högvarv."
"The Devil Next Door" är en otäck men gripande berättelse som håller dig i ett järngrepp med sitt höga tempo och oväntade händelseförlopp. Med sin rättvisa skildring av myntets båda sidor, där varenda scen bidrar till en tankeväckande historia, får vi en mästerligt genomförd dokumentärserie vars styrka ligger i sin välgjorda klippning.
Vid första anblick är John Demjanjuk en försynt familjefar som lever ett stillsamt och ordnat liv i den amerikanska staden Cleveland, Ohio. Han är sin tjänst trogen inom bilindustrin, är omtyckt av människorna i sin närhet och gör regelbundna kyrkobesök. Men det döljer sig något under den välpolerade ytan.
En dag uppdagas en lista hos underrättelsetjänsten innehållandes namn på invandrade amerikanska medborgare, som under andra världskriget arbetade i förintelseläger för Hitlers Nazityskland. Ett av namnen visar sig vara John Demjanjuk, som enligt uppgifter och vittnesmål från överlevande var en sadistisk fångvaktare i Treblinka. Under namnet "Ivan the Terrible" var han direkt inblandad i tortyren och morden på omkring 28 000 judar.
Härifrån inleds en otäck men fängslande historia om en man anklagad för horribelt massmord, och hans långa kamp för oskyldighet. Både mot en regering och ett helt lands hämndlystna invånare. Frågan lyder - är John Demjanjuk verkligen helt oskyldig?
Stundtals blir det riktigt otäckt.
Redan i första avsnittet får dokumentärserien sin tydliga prägel. Historien tar sig framåt i ett högintensivt tempo som, tillsammans med oanade händelseförlopp och intressant utveckling, fångar mig omedelbart. Exempelvis blir Demjanjuk av olika skäl utlämnad till Israel i sin rättegångsprocess, vilket ställer allting på sin spets i och med att majoriteten av de överlevande judarna flydde dit efter kriget. Här känns verkligen det unisont riktade hatet mot honom, och kanske det med all rätt. Enligt dem är han trots allt ansvarig för morden på deras familjemedlemmar.
Stundtals blir det också riktigt otäckt. Vi får se arkiverade bilder som visar upp krigets allra mörkaste sidor, närgånget vid olika förintelseläger. Trots att vi sett liknande material tidigare är känslan fortfarande lika påtaglig och hemsk. Tillsammans med fruktansvärda historier, som berättas under vittnesförhör av förintelseöverlevare, blir det emotionell berg-och-dalbana utan dess like.
Vad som skiljer denna dokumentärserie från många andra är skildrandet av historiens båda sidor. Sällan har min uppfattning pendlat så frenetiskt, både gällande Demjanjuk påstådda skyldighet och människorna runt omkring. Mycket tack vare den eleganta redigeringen. Däremot pendlar aldrig uppfattningen gentemot Demjanjuk själv som person. Redan från start ser vi ett beteende som inte alls överensstämmer med beskrivningen gällande hans tillvaro i Cleveland. Framförallt grundar sig detta i det djupt provocerande flinet som ofta infinner sig rättssalen, samt njutningen av uppmärksamhet.
Avslutningsvis väcker serien också politiskt svåra och tankeväckande frågor. Vi får exempelvis se under vittnesförhör att det av olika, och kanske i stunden rimliga, skäl väcks misstankar mot de överlevandes berättelser. Med tanke på vad de behövt uppleva rör det upp mycket känslor hos människorna runt omkring. The Devil Next Door berör även frågeställningar som preskribering av massmord, och den utsatta rollen som försvarsadvokat, vilket slutligen sätter tankeverksamheten på absoluta högvarv.