Raising Dion

"Raising Dion" (säsong 1)

  • 9 x 45 min
  • Drama, sci-fi
  • Netflix
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 16:17 | Publicerad 07 oktober 2019 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Raising Dion" är en stereotypisk men helt okej hjältesaga.

Det finns mängder av superhjältefilmer och serier att välja mellan. På pappret kändes därför "Raising Dion" som ett intressant och spännande tillskott, i en genre där det mesta redan påminner om något annat.

  • I rollerna:
    Alisha Wainwright, Ja'Siah Young, Michael B. Jordan, m.fl.
Michael B. Jordan i "Raising Dion".
Michael B. Jordan i "Raising Dion". Foto: Netflix

 

Serien bygger på en kortfilm, i vilken en ensamstående mamma tvingas hantera faktumet att hennes son verkligen är mer "speciell" än andra barn. Kortfilmen ger känslan av att "mammor" är de verkliga superhjältarna i livet, en annorlunda men fin tagning på superhjälte/sci-fi-genren.

När Raising Dion nu utökats till en serie bestående av nio avsnitt á 45 minuter vardera, har handlingen blivit mycket mer av en stereotypisk hjältesaga. Dion är en ung kille som en morgon, när han tappar en skål med mjölk och flingor, inser att han kan flytta saker med tankekraft. Det dröjer inte länge innan allt fler krafter ger sig till känna.

Hans mamma, som blir rädd i ungefär 30 sekunder, inser snabbt att hon behöver skydda sin son för att han inte ska bli experimenterad på. Dions pappa (Michael B. Jordan) var en forskare, som studerade extrema väderfenomen, och försvann spårlöst i en storm. Ganska snabbt står det däremot klart att pappans forskning mycket väl kan ha något med Dions mystiska krafter att göra.

"Raising Dion".
"Raising Dion". Foto: Netflix

Dions gudfar, pappans gamla vän och kollega, är en superhjältenörd som spenderar nästa lika mycket tid med Dion som hans mamma. Han förstår snabbt att något förändrats och träder givetvis in som Dions "hjälte-mentor", med ambitionen att lära honom att hantera sina krafter... samtidigt som han verkar vara uppenbart "intresserad" av pojkens mamma. Lite lagom förutsägbart så att säga.

Om Raising Dion hade sänts på en vanlig tablå-kanal i USA, hade serien troligtvis hyllats mer än vad den kommer att göras hos Netflix. Raising Dion är nämligen lite som Smallville under tillbakablickarna till när Clark Kent, som litet barn, upptäcker sina krafter. Alltså, helt okej men inte vad man förväntar sig av Netflix och deras dollarmiljarder.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL