Mindhunter (Säsong 2)
Suggestiva Mindhunter är en av årets bästa serer!
I Joe Penhall och David Finchers "Mindhunter" finns allting som jag vill ha i en thriller. Utöver lysande regi och läckert foto är serien både välspelad och välskriven. Framförallt har den samma isande psykologiska undertoner, som kommit att känneteckna Finchers bästa arbete. Detta är utan tvekan en av årets bästa serier.
I Mindhunter säsong två återser vi FBI-agenterna Holden Ford (Jonathan Groff) och Bill Tench (Holt McCallany) samt Dr. Wendy Carr (Anna Torv). Den första säsongen kretsade kring deras beteendeforskningar med syftet att möjliggöra en legitim lansering av begreppet seriemördare. För att göra detta var det tvungna att arbeta fram en terminologi. Detta genom att intervjua dömda massmördare, bland andra Ed Kemper och Richard Speck.
Den karaktär som då fick mest spelrum var Holden, en neurotisk excentriker med instabilt psyke men med en otrolig förmåga att få brottslingar att öppna upp sig.
Denna gången får trion chansen att omsätta sitt arbete i praktiken. FBI kallas till Georgia där systematiska mord av svarta barn ägt rum. Den nya enhetschefen Gunn (Michael Cerveris) ser potentialen i programmets betydelse för FBI:s framtida anseende och skickar ner Holden och Bill medan Wendy får stanna hemma. Samtidigt går BTK-mördaren, som begått ett antal bestialiska mord i Kansas, fortfarande fri.
"Mindhunter" säsong 2 bjuder på samma stämning som i "Zodiac".
Mindhunter säsong 2 utspelar sig 1980, något år efter den första, och är betydligt mer spännande. Fokuset ligger mindre på intervjuer med dömda brottslingar utan kretsar istället kring fallet i Georgia. Utan att avslöja för mycket präglas säsongen av samma psykologiska obehagskänslor som kommit att känneteckna Fincher-thrillers som Zodiac.
Det är sällan en film eller serie kryper under skinnet på mig numera, men det gör Mindhunter. Fincher har regisserat tre av avsnitten, Carl Franklin och Andrew Dominik de andra. Självfallet är det få som sätter ton och stämning i en scen som David Fincher, men de andra två gör också fruktansvärt bra ifrån sig.
Med det sagt sker det fortfarande ett par möten med brottslingar, bland annat med den mytomspunna Charles Manson, spelad av Damon Herriman som även förkroppsligade sektledaren i Quentin Tarantinos Once Upon a Time in... Hollywood. Manson har en liten, men det råder inga tvivel om att Herriman är ruskigt övertygande.
Bill Tench dominerar.
Därtill är det välkommet att Bill Tench har huvudrollen i säsong två. Den nitiske och karismatiske snuten med ett gott hjärta, har alltid varit min favoritkaraktär. I den första säsongen fick han mest täcka upp för Holdens utsvävande misstag, men här är relationen med frun Nancy (Stacy Roca) och deras obehagliga adoptivson Brian (Zachary Scott Ross) i fokus. Han pendlar från Atlanta till ett rent föräldrahelvete på hemmaplan. Scenerna i hemmet är rakt igenom drabbande och djupt obehagliga. Och Holt McCanny förtjänar minst en Emmy-nominering för rollen.
Sammantaget är Mindhunter en av årets bästa serier. Ett absolut måste för fans av psykologiska thrillers. Det är det bästa jag har sett i genren sedan Zodiac, en av mina favoritfilmer genom alla tider. Om säsong ett var en mjukstart är det i säsong två som det tar fart på allvar. Kan inte Netflix släppa en tredje säsong helst igår? Jag är beredd att betala mitt månadsabonnemang tio gånger om.