Love and Monsters (2020).

Love and Monsters (2020)

  • 1 tim 49 min
  • Äventyr, Action
  • Netflix
11 april 2021 kl. 19:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Australiska kelpien Boy stjäl showen – vilken duktig pojke!

''Love and Monsters'' är en trevlig överraskning som bjuder på spirande tonårsromantik i en postapokalyptisk värld med massor av muterade monster. Det är familjärt men samtidigt charmigt och träffsäkert – mest tack vare hunden Boy som stjäl varje scen han är med i.

  • Regi:
    Michael Matthews
  • Manus:
    Brian Duffield, Matthew Robinson
  • I rollerna:
    Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Ariana Greenblatt, Dan Ewing m.fl.

Vad har nörden Columbus (Jesse Eisenberg), zombien R (Nicholas Hoult) och kocken Joel (Dylan O'Brien) gemensamt? De är alla karaktärer som med hjälp av en tjej lär sig uppnå sin högre potential och blir hjältar. Oavsett om det handlar om Columbus zombieslakt i slutscenen av Zombieland (2009), hur R och hans tjej räddar världen i Warm Bodies (2013) eller Joels resa för att återförenas med sin flickvän i Love and Monsters, så är det i grund och botten kärleken som motiverar killarna att bli bättre versioner av sig själva.

För visst är kärleken något av det viktigaste att hålla fast vid i en trasig värld? Det tycker i alla fall Joel. Han har fortfarande inte släppt sin forna flickvän Aimee (Jessica Henwick), som han skildes från för sju år sedan när katastrofen lamslog världen och utraderade 95 procent av jordens population.

Numera befinner de sig på två olika kolonier, med livsfarlig ödemark emellan. Men så en dag får Joel radiokontakt med hennes koloni, och motiveras att övervinna sin inre monsterskräck och till fots ge sig av och återförenas med sin käraste.

Direkt när vi träffar Joel, vars berättarröst ackompanjerar filmen, står det klart att han är en osäker huvudkaraktär. Han ses av sina övriga kolonimedlemmar mest som en belastning. Han duger inte till mycket annat än att hantera radion och laga god minestrone. När han ställs öga mot öga med ett monster blir han som förstelnad och kan inte röra ett finger. Inte jättebra då dessa bestar allt oftare gör intrång i kolonin. 

Och så fort han ger sig av på sin fysiska resa, kan man med lillfingret lista ut att han också kommer genomgå en omfattande, inre resa där han får nya insikter om sitt mod och briljanta förmågor. Således är Michael Matthews karaktärsskildring inte nyskapande, utan tar de riktningar man som tittare kan förvänta sig. 

 

Boy – en av filmhistoriens mest minnesvärda hundar?

Foto: Netflix
Boy – en sann räddare i nöden! Foto: Netflix

Men även om Matthews valt att utgå från en rätt konventionell mall när det gäller karaktärerna och handlingen, har han kryddat sin film med görcharmiga inslag som lyfter upplevelsen rejält. Jag tänker främst på hunden Boy, en herrelös australisk kelpie som slår följe med Joel en bit in på resan.

De möts i en övergiven buss, och innan avfärd envisas Boy med att ta med sin förra ägares röda klänning, som han vaktar med hela sitt liv. Efter viss motvilja låtar han dock Joel förvara den i sin ryggsäck – vår fyrbenta vän inser väl till slut att det inte är så praktiskt att bära den i käken. Hur bedårande får en hund bli egentligen? Boy är utan tvekan en av filmhistoriens duktigaste hundar, tillsammans med akitan Hachiko och pitbullen Brandy från Once Upon a Time in Hollwood (2019). 

Så oavsett om du är ett fan av charmig, postapokalyptisk action eller bara älskar hundar, finns det definitivt massor att hämta i Love and Monsters. Kan strömmas på Netflix från och med 14 april!

Läs också om vår recension av "The Nevers".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL