How to Change Your Mind (säsong 1)
Michael Pollan och Netflix bjuder på grundkurs i psykedelika
Lär dig mer om de psykedeliska drogernas egenskaper, historia och eventuellt potenta användningsområden inom vården i en ny dokumentärserie från Netflix baserad på den ansedda journalisten Michael Pollans bok med samma namn.
Världens största streamingplattform släpper dokumentärserie om knark, New Yorker skriver om mikrodosering som ett piggt, fräscht och hälsosamt livsstilsval, Leonidas Aretakis släpper boken Extas i folkhemmet där han kartlägger Sveriges unika psykedeliska historia och Karolinska Institutet börjar forska på magiska svampar för att behandla depression. Att någonting just nu håller på att förändras i hur människan förhåller sig till olika typer av psykedeliska substanser måste anses som alldeles uppenbart.
Den amerikanska journalisten Michael Pollan skrev 2018 den i internationell press väl mottagna boken How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence och följer nu upp det hela med en fyra delar lång dokumentärserie på Netflix. Som titeln antyder tar den avstamp i de senare årens allt mer intensiva forskning på området. Pollans egna relation till den här typen av plantor och substanser har enligt 67-åringen länge varit präglad av en hänsynslös propaganda, påbörjad av Nixon och därefter anammad av Reagan-regimen. Fram tills nu.
Dokumentärserien gör i varje avsnitt ett djupare nedslag i en drogs historia och verkningsområden. Tittaren får närmare bestämt bekanta sig med LSD, psilocybinsvampar, MDMA och meskalin. How To Change Your Mind har ett informativt och journalistiskt anslag och Michael Pollan ger oss med starkt ethos det kontextuella ramverk vi behöver innan vi får ta del av intervjuer, historiska klipp och inspelningar från forskningsstudier med psykedeliska sessioner. Den som inte känner till namn och begrepp som Timothy Leary, Ram Dass, MKultra, Sasha Shulgin, MAPS och Albert Hofmann eller hur DNA-strängen egentligen påstås ha upptäckts, vad som födde miljörörelsen och vad Steve Jobs berättat om sin upplevelse med LSD, har en omfattande och fascinerande alternativ historia att grotta ned sig i.
"Visar att vi inte behöver fastna i svartvita villfarelser"
"How to Change Your Mind" hålls jordnära, rationell och grundad. Det blir faktiskt inte ens flummigt när vi får höra intervjupersonernas förstahandsberättelser om drogernas transformativa effekter på deras liv. Eller, visst kan det vara flummigt att höra någon beskriva hur den under ruset upplevde sin egen död och pånyttfödelse – men aldrig på det sättet att det känns som att vi lyssnar på någon som gaggar om en luddig dröm denne haft. Kanske på grund av välgjorda animationer och visuella effekter, men förmodligen allra mest i och med de starka, potenta och mänskliga berättelser som vi får ta del av här. Allt är rotat i reell mening och lämnar intrycket av att det verkligen finns något genuint viktigt att utforska när det kommer till psykedelia.
Missförstå mig inte, jag tror definitivt inte att gemene man bör gå runt och tugga svamp dagarna i ända. Jag är dessutom tämligen säker på att jag själv hade fått någon form av neurotiskt sammanbrott om jag så försökte mig på det ens en enda gång, och att exempelvis frekvent MDMA-användande har väldigt skadliga konsekvenser.
Den nyfrälsta attityden om att man bör legalisera alltsammans omedelbart och på så sätt få fred världen i en handvändning, som populariserats genom storpoddar som The Joe Rogan Experience är inte ens i närheten av något som kan kallas för genomtänkt. Vad How to Change Your Mind däremot visar är hur vi inte behöver fastna i sådana svartvita villfarelser, utan snarare att det för varje empatisk och tänkande människa med den växande globala databas av empiri faktiskt bör vara en hög prioritet att överväga huruvida dessa substanser kan få ta plats i, exempelvis, vår sjukvård. Någonting annat bör snart börja kallas för vad det faktiskt är – rent ignorant.
"Uppmanar dig att se serien med ett öppet sinne"
För positiva berättelser från individer som tidigare varit riktigt plågade och gått igenom andra verkningslösa behandlingar finns det gott om i How to Change Your Mind. Vi får höra om MDMA-sessioner som helt och hållet botat PTSD hos krigsveteraner och våldtäktsoffer. LSD-upplevelser som bidrar till meningsfulla insikter, löser upp trauman hos suicidala och underlättar slutskedet för cancerpatienter. Psilocybinsvampar som vid ett enda enstaka tillfälle lyckas eliminera svår OCD. Ta in det. Vi talar om erfarenheter så starka och upplevt meningsfulla att intervjupersonerna rörs till tårar när de talar om dem, flera månader eller till och med år senare. Jag blev under seriens gång själv gråtmild av både lycka, och av frustration över faktumet att så många genom åren lidit svårt av olika typer av diagnoser och förgreningar av psykisk ohälsa – som kanske kunde ha botats om dörren för forskning inte hade varit helstängd i hela tre-fyra decennier och omöjliggjort för utökad kunskap inom området.
Ett område som förstås fortfarande är relativt tabubelagt. Man får verkligen tycka som man vill men tabun är farliga och vetenskap är inte farligt. Därför uppmanar jag dig – särskilt du som är riktigt skeptisk till både forskningsområdet i sig självt och den här texten – att med ett öppet sinne faktiskt ta dig tid att se How to Change Your Mind, ta del av de berättelser som berättas och de forskningsresultat som presenteras för dig och fundera därefter över om det Michael Pollan visar oss kanske inte ändå är värt att lyftas in i debatten på ett betydligt bredare plan än vad det är i dag.