Halston (2021)
En livsbejakande tillbakablick till fashionabla tider.
I "Haltson" transporteras tittaren sömlöst tillbaka till 70-talets modevärld. Dessutom briljerar Ewan McGregor i huvudrollen och bär serien på sina skinn- och läderbeklädda axlar. Det är bara att applådera, Netflix har lyckats.
För någon som inte har speciellt bra koll på den amerikanska modehistorien var namnet Roy Halston inget som ringde en klocka. Men den som har koll vet att Halston slog igenom stort i modeindustrin när han designande hatten som Jackie Kennedy använde på maken John F. Kennedys invigning som president år 1961.
När hattrenden sedan dog ut mot slutet av 60-talet tvingades Halston ömsa sitt konstnärliga skinn, vilket han också lyckades med. Genom ett utökat klädsortiment och för tiden atypiska designmönster blev han internationellt känd under 1970-talet. I branschen pratade man om honom som ett excentriskt geni.
Efter en kort introduktion är det vid brytpunkten mellan framgångarna som vi möter Halston (Ewan McGregor) i seriens första avsnitt. Varumärket har svalnat i popularitet efter att hattarnas bäst-före-datum gått ut. För att vända trenden försöker Halston slå på den stora trumman och lansera nytt – med den världskända Liza Minnelli (Krysta Rodriguez) som galjonsfigur och med den numera avlidne filmregissören Joel Schumacher (Rory Culkin) som designer (Schumacher studerade faktiskt till modeskapare innan karriären bytte spår).
Sedan tar det tar inte lång tid innan Halston etablerat sig och vill expandera. Men sargade konstnärspsyken är inget nytt under solen – för samtidigt som världen vill ha mer av Halston dyker en mängd privata problem upp som brev på posten.
Hur ska han kunna navigera sig fram i rätt riktning i en värld av kortsiktiga lockelser?
"Så perfekt utfört att mina ögon nästan tåras."
En av de aspekter som gör "Halston" så bra är hur väl serien lyckas fånga branschen och tiden som den utspelar sig i. Den stilsäkra set-designen är perfekt avvägd och seriens utmärkta kostymör lyckas till och med få undertecknad – som annars är ointresserad av kläder – att vilja hoppa in i berättelsen och sno med sig några plagg.
Samtidigt samspelar både foto och regi på ett sätt som gör att jag känner en närhet till seriens karaktärer. Mentalt är även jag på plats, blir snabbt en del av gänget och hypnotiseras av den blandning av dekadens och kreativt skapande som pågår. Tack vare närheten till karaktärerna är det omöjligt att inte bli berörd när serien tar en mörkare vändning i de två sista avsnitten.
I det första avsnittet finns det dessutom en briljant scen som sätter tonen för hela serien. Krysta Rodriguez, i rollen som Liza Minnelli, uppträder i ett kuplettnummer som är så läckert utfört att mina ögon nästan tåras.
Ewan McGregor spelar ut hela sitt register.
Hur som helst är det dock Ewan McGregors insats i huvudrollen som jag främst bär med mig. Eftersom Halston är med i nästan varje bildruta sätter det stor press på den skotske skådespelaren att leverera. Något han också gör – med bravur.
Scenen där Halston lanserar sin första klädkollektion efter hatt-döden är ett tydligt exempel på McGregors finstämda skådespel. Eftersom den relativt lilla, men exklusiva, publiken på plats är knäpptyst får han gestalta scenens alla känslor. I klippta stillbilder vilar kameran på McGregors ansikte som perfekt ramar in känslan av hur lätt allting kan brista och hur skör modebranschen är.
Sammantaget är "Halston" en ny kanonserie på Netflix. Eftersom den första säsongen endast består av fem avsnitt är den tidsmässiga tröskeln mycket låg. Serien ger dig nyckeln till en annars förbjuden värld i en svunnen tid – så vad väntar du på?
MER LÄSNING:
Bildspecial: Ewan McGregor 50 år
Inspelningen av Obi-Wan Kenobi påbörjad