Foto: Netflix

David Attenborough: Ett liv på vår planet (2020)

  • 1 tim 23 min
  • Dokumentär
  • Netflix
Sebastian Sterner
09 oktober 2020 kl. 12:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fantastisk skildring av jorden men också en beundransvärd person.

Mannen, myten, rösten - David Attenborough är tillbaka med en en finstämd dokumentär som kan ses som hans testamente till världen. Dokumentären får Sebastian att skämmas.

  • Regi:
    Keith Scholey, Alastair Fothergill, Jonathan Hughes
  • I rollerna:
    David Attenborough

Det finns ingen som har en röst som David Attenborough. Det är som att åratal av saltvatten sakta men säkert att slipat fram en perfekt klippa vid havsbrynet och som solen sedan bestämt sig för att ljussätta med en mest bedårande solnedgång. I den senaste av hans naturdokumentärer, David Attenborough: Ett liv på vår planet, som finns att se på Netflix, finns många filmklipp av den numera 94-årige djur- och naturlegenden. Där går det att höra hur hans stämma lät för flera decennier sedan och likt ett gott vin kan man konstatera att han bara blir bättre och bättre med åren. Magnifikt.

Om du inte har en aning om vem denne Attenborough är kan jag bara beklaga. Oavsett om du är ett fan av naturdokumentärer eller inte finns det inget som egentligen kan matcha de naturfilmer som bär Attenboroughs namn: Blue Planet, Planet Earth, Life, Planet Earth II, Blue Planet II och Our Planet, för att nämna några. Det är dokumentärer så spektakulära bildmässigt att de förtjänar den största av skärmar. Gör dig en tjänst och se dem.

David Attenborough: Ett liv på vår planet skiljer sig nämnvärt från hans tidigare produktioner. Tidigare har Attenborough mest fungerat som klistret som binder samman alla de makalösa platser som visas upp, hans röst är det som vaggar oss mellan isande tundror till skållheta öknar. I det här fallet är filmen istället ett slags vittnesmål. Det är med sorg i rösten som Attenborough konstaterar att den värld han föddes in i inte existerar längre. Istället har människans exploatering slukat mer och mer av den vildmark som funnits.

Dokumentären är delvis en slags självbiografisk skildring av den åldrande mannens liv som upptäckare och hur han som liten letade fossiler i bergsväggar, men också en skildring av en värld i kris (om Greta Thunberg hade gjort en cameo hade jag inte blivit förvånad). Filmen klipper mellan intervjuer med Attenborough och svepande bilder från jordens alla hörn, inklusive det öde Tjernobyl - en bild av hur en framtida jord kan se ut om vi inte bromsar mänsklighetens framfart.

Det är en dokumentär som inte skyr sanningen, men den lyckas också gjuta en smula hopp i mig som tittare. David Attenborough: Ett liv på vår planet är inte enbart en domedagsprofetia utan den ger också konkreta förslag på hur planeten kan återhämta sig. Vissa delar mot slutet klingar kanske lite förenklade i mina öron, men framför allt har Attenborough ett sådant driv i sin röst och sin personlighet att jag som 32-åring skäms en smula över hur lite jag gör. Kanske är det exakt det som jag borde göra.

För mer läsning ---> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL