Cursed (säsong 1)
”Cursed” återupplivar en blodig legend
Alla har vi väl hört talas om legenderna kring Kung Arthur, Merlin och riddarna vid det runda bordet? Men i fantasyserien ”Cursed” får vi se en nytolkning av deras blodiga ursprungsberättelse, ur den mytomspunna Damen i sjöns perspektiv.
Seriens skapare, Tom Wheeler och Frank Miller (300, Sin City), har faktiskt både gjort serien och skrivit boken som den baseras på – samtidigt. Netflix fick nämligen nys om att författaren Wheeler och illustratören Miller höll på att skriva en bok om Nimue, som senare blir den mytomspunna Damen i sjön i legenderna om Kung Arthur och Merlin... och frågade om de inte kunde tänka sig att adaptera boken som en tv-serie också. Vilket givetvis även skulle innebära en hel del mer buzz kring den kommande boken, som fortfarande var långt ifrån klar.
Efter att själv ha läst både hela boken och fått se tv-serien i förväg, så råder det ingen tvekan om att tv-serien faktiskt är bättre än boken. Detta beror förmodligen på att Wheeler, som även är seriens showrunner och funnits på plats varje dag under inspelningarna. Han har hyllats för sin förmåga att ta till sig av sina skådespelares inputs när de påtalat att deras karaktärer borde eller inte borde göra något i tv-serieversionen.
Samtidigt har man försökt att hålla de sedan tidigare mer kända karaktärernas kärna från legenderna intakt, även fast man tagit sig ganska stora friheter med att fylla i eller tolka om bakgrundshistorierna kring exempelvis Merlin (Gustaf Skarsgård) – som när vi lär känna honom i serien förlorat sina magiska kunskaper.
Handlingen kretsar däremot tydligt kring Nimue (Katherline Langford) som i den här fantasyversionen av legenderna är en slags alv, vars by blir utplånat av kristna krigare. I samma veva hamnar ett väldigt speciellt svärd i hennes ägo, som enligt hennes mamma måste levereras till Merlin. Det är enkelt att följa med i den övergripande handlingen, även om du saknar förkunskap kring de redan befintliga legenderna.
Det finns under säsongens gång även många liknelser med Frodos ”förstöra-ringen-resa” i Sagan om Ringen-filmerna och ”leverera-brevet-till-kungen” i The Letter for the King-serien som släpptes på Netflix tidigare i år. Det blodiga och brutala dödandet (utan att vända bort kameran), som är synonymt med många av medskaparen Millers andra verk, får serien däremot att påminna mer i ton med Netflix enormt populära The Witcher-serie.