City of Joy (2016)
"City of Joy" — En upprivande och inspirerande berättelse.
I den krigsdrabbade Demokratiska republiken Kongo ligger staden Bukavu. Där har tre eldsjälar lyckats åstadkomma något alldeles speciellt — de har startat ett hjälpcenter för kvinnor som överlevt sex- och våldsbrott. Platsen heter "City of Joy" och regissör Madeleine Gavin har fångat dess resa, från öppningen 2011 fram tills idag.
Den här korta men märkligt omfattande dokumentären är ofta svår att titta på. Flera kvinnor återger de monstruösa brott de blivit utsatta för, och det är omöjligt att inte reagera på berättelserna. En av kvinnorna berättar att allt elände började med kriget som startade 1996. Ett rörigt krig om giriga storföretag och kolonialism. Soldaterna använder våldtäkt som krigsföring och det är de oskyldiga kvinnorna som får ta smällen.
Trots dessa mardrömmar till historier, finns det hopp att finna. Doktorn Denis Mukwege, författaren Eve Ensler och aktivisten Christine Schuler-Deschryver skapar tillsammans City of Joy: en plats där utsatta kvinnor kan mötas, dela med sig av sina erfarenheter, lära sig ledarskap och hitta tillbaka meningen med sina liv. Scenerna när vi bara okommenterat får ta del av verksamheten utifrån är starka. Modet och viljestyrkan att inte ge upp som uppvisas hos alla inblandade är enastående.
Regissör Madeleine Gavin gör ett bra jobb med att hålla sig själv i bakgrunden. Hon är respektfull och tränger sig inte på. Vi liksom henne får ta del av den här inspirerande platsen på håll medan huvudpersonerna berättar om vad som sker. Många kändisar har besökt Bukavu och gett bilden av att de vill hjälpa till, men enligt lokalborna verkar de mest varit intresserade av att ta bilder. Med författaren och en av initiativtagarna till City of Joy, Eve Ensler, var det däremot annorlunda, och det verkar som att Gavin anammat approachen.
Trots sin ringa speltid lyckas "City of Joy" få in väldigt mycket innehåll. Du lär må ruggigt av påminnelsen om den ondska som finns i världen, men också förundras över kraften som går att hitta i gemenskap. En viktig dokumentär som bör ses av alla.