Circus of Books (2019)
Ömsint föräldraporträtt som fascinerar.
Dokumentärfilmaren Rachel Mason målar med sin film ''Circus of Books'' ett fint föräldraporträtt. Hennes mamma Karen och pappa Barry drev från början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet butiker som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Butikerna kom att bli en samlingsplats för USA:s HBTQ-anhängare.
"Circus of Books" är i första hand ett föräldraporträtt av Karen och Barry Mason, målat av dottern tillika dokumentärfilmaren Rachel. Parets liv gestaltas på ett ömsint sätt, där arkivmaterial som skildrar föräldrarnas förflutna varvas med rörliga bilder i nutid.
Sedan början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet har paret drivit två butiker i Los Angeles som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Med tiden kom butiken att bli en mötesplats - ett slags tillflyktsort- för en stor del av USA:s HBTQ-anhängare.
I filmen arbetar Rachel Mason mycket med intervjuer, både med sina föräldrar och två bröder (Josh och Micah), men också anställda, kunder och andra personer som på ett eller annat sätt haft anknytning till Karens och Barrys butiker.
Filmen är inte så dum och Rachel har gjort ett gediget grundarbete. Det märks framförallt i hur hon broderar ut berättelsen om sina föräldrar och sätter den i ett större sammanhang. På så sätt blir filmen inte bara ett personligt föräldraporträtt - eller är den kanske snarare ett familjeporträtt? - utan också en skildring av HBTQ-rörelsen i USA.
Från Stanley Kubrick till hårdporr.
Från det att de som unga träffades på en fest för judiska singlar i Woodland Hills, tycks Karen och Barry ha varit oskiljaktiga. Karen var vid det laget journalist, med inriktning på straffrätt. Barry hade studerat på filminstitutionen på UCLA, där han, hör och häpna alla fans av The Doors, bland annat gjorde film tillsammans med Jim Morrison och Ray Manzarek (!), som också hängde där då det begav sig. Vidare jobbade han även med specialeffekterna på Stanley Kubricks 2001 - Ett rymdäventyr (1968), där han skaffade sig kunskaper som han sedan tillämpade för att uppfinna medicinsk utrustning, som han använde för att hjälpa sin njursjuka pappa.
Det tycks snarast ha varit en slump att Karen och Barry började distribuera hårdporr. Efter det att Barry sålt rättigheterna till sin njurmaskin, så behövde han ett annat sätt att försörja sin utökande familj. Det var då som Karen visade honom en helsidesannons från Larry Flynt - distributören av månadstidningen Hustler - som sökte mindre, oetablerade aktörer för distribution.
MER LÄSNING:
Senaste nytt på Netflix
Bästa Netflixfilmerna 2020
Barry hyrde en pickup och lyckades lätt sälja av ett parti på 2500 tidningar. Så småningom, i och med att Flynt köpte upp andra tidskriftsförlag, utökades hans utbud - med en del gayporr-tidningar bland annat - och Barry tog kort därefter över butiken Book Circus, vars namn paret sedan justerade. En riktigt fascinerande resa, som visar på att livet kan ha mycket att erbjuda så länge man är öppensinnad - vilket paret Mason tydligt är.
Filmen rymmer mycket mer än det jag nämnt i denna recension. Rachel Mason utforskar sin mors religiösa sida och hur den har påverkat relationen till sonen Josh, som är homosexuell. Vi får också ta del av hur paret hamnar i konflikt med lagen, då de, mot deras vetskap, olagligt skickar porrmaterial över statsgränsen. Det är en innehållsrik och fascinerande skildring av ett pars livshistoria, som jag tror de flesta kan finna glädje i.