Mysteriet Henri Pick (2019)

Mysteriet Henri Pick (2019)

  • 1 tim 40 min
  • Komedi, Drama
Sebastian Ahokas
Uppdaterad 05 januari 2020 kl. 18:03 | Publicerad 10 november 2019 kl. 18:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Trevligt författarmysterium med twister. 

En författares största mardröm är antagligen att inte få sitt alster utgivet av ett förlag. När en bok av en mystisk pizzabagare plötsligt ges ut av ett förlag är det många frågetecken som dyker upp.

  • Regi:
    Rémi Bezançon
  • Manus:
    Rémi Bezançon, Vanessa Portal
  • I rollerna:
    Fabrice Luchini, Cleopatra Coleman, Alice Isaaz m.fl.
Mysteriet Henri Pick.
Foto: Njuta Films.

I en liten by i Frankrike får en ung förlagsdirektör (Alice Isaaz) nys om ett bibliotek som har ett rum tillägnat böcker som inte accepterats av förlag. Hon bestämmer sig för att ta en kik. Väl på plats upptäcker hon en roman som hon ser som ett mästerverk. 

När det kommer fram att boken är skriven av en avliden pizzabagare är det många som hyllar boken och författaren. Men tv-programledaren och litteraturkritikern Jean-Michel Rouches misstänker att det är något som inte stämmer. Skrev verkligen pizzabagaren Henri Pick detta mästerverk? Och om det inte var han som skrev den, vem?

Av någon märklig anledning har mystiska filmer ofta en tendens att vara allt annat än mystiska och kluriga. Vi har alla till exempel sett deckare där vi kunnat peka ut mördaren redan i öppningsscenen. Mysteriet Henri Pick är inte en sån film. Mystiken tätnar minut för minut och lösningen är väldigt klok. Likaså är lösningens uppnystande välgjort och känns inte allt för hastigt. Med andra ord en väldigt listig gåta. Precis när du tror att du har lösningen så kommer en ny twist och du får fundera igen.

I Mysteriet Henri Pick får vi mestadels följa den bittra och envise kritikern Jean-Michel Rouches jakt på bokens författare. Rouche spelas av Fabrice Luchini, som nästan gjort sig känd för sitt uttryckslösa och stela ansikte. I denna filmen är hans minspel med på millimetern. Ansiktsmusklerna använder han med millimeterprecision, vilket gör att han känns äkta. Även karaktärens utveckling gör Rouche till en mycket underhållande gestalt. När han går från bitter översittare till nyfiken och kärleksfull får han genast ens sympatier.

Överlag är detta en väldigt trevlig och trivsam film. Inte bara är filmens bilder från Frankrike behagliga att titta på, de ackompanjeras mycket fint med musiken. Dessutom är det ett välskrivet manus som är underhållande, roligt och lättsmält. Sen är det ju alltid skönt att få höra lite franska då och då.

”Mysteriet Henri Pick” är tyvärr inte en film som kommer att locka särskilt mycket folk till biograferna i landet. Men den är väl värd att se och uppmärksamma. Det är sammantaget en underhållande film med välkomponerad gåta och karaktärer som känns äkta. 

För mer läsning, se vår lista över årets bästa filmer!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL