Marie Curie: Pionjär, geni, rebell (2019)
Historielektion som vill mycket
Alla har vi någon gång hört namnet Marie Curie. Första gången vi kom i kontakt med detta legendariska namn var antagligen i grundskolan. Men få har nog riktigt bra koll på hur hennes liv såg ut. Nu skildras vetenskapskvinnans liv i en film som vill mycket.
Marie Sklodowska (senare Curie) gjorde sig tidigt ett namn i den mansdominerade vetenskapsvärlden och Paris. Flera viktiga och intressanta forskningar hade gjort att hennes forskning krävde allt större plats och utrustning. Men när Sklodowska ber om bidrag och rum får hon nej efter nej från alla utom en man, som hon en dag springer in i på gatorna i Paris – Pierre Curie.
Efter många om och men bestämmer sig Marie och Pierre till slut för att forska tillsammans och upptäcker en dag de två nya radioaktiva grundämnena polonium och radium. Mitt i forskningen utvecklar Marie och Pierre även en kärleksrelation. Både kärleksrelationen och forskningen blomstrar och paret når framgång efter framgång. Men Marie får även allt mer motstånd i form av både människor och sjukdomar.
Intressant men smårörig historielektion
Man skulle kunna påstå att vi är mitt inne i någon sorts golden age för biopics-filmen. Kanske främst när det kommer till musiker och rockband. Därför är det inte allt för konstigt att vetenskapsvärldens första rockstjärna Marie Curie nu fått en egen film. Men att täcka hennes liv är inte så lätt som det låter. Det är mycket att täcka under hennes 66 mycket intensiva år i vetenskapens värld. Något som regissören Marjane Satrapi visar i filmen.
Satrapi vill dock inte bara visa upp den tvåfaldige Nobelprisvinnarens liv. Hon vill även visa upp hur hennes forskning påverkar världen i efterhand. Blandningen blir en sorts rörig historielektion med lite specialeffekter. Inte nog med det så vill filmen även vara lite konstnärlig med flertalet rätt märkliga och rentav flummiga sekvenser.
Men blandningen tar inte slut där. Det blir även en sorts fysiklektion när vi får komplicerad fysisk forskning förklarad för oss genom snabba klippbilder och animerade effekter. Resultatet av blandningen blir rätt rörig.
Den röriga handlingen räddas till viss del av ett par fina skådespelarinsatser av Rosamund Pike i rollen som Marie Curie och Sam Riley som hennes älskade Pierre. Deras fina kemi och stundtals gripande skådespeleri får mig vid flera tillfällen att fatta intresse för filmen efter förvirrande historieklipp eller fysikförklaringar.
Sammanfattningsvis är "Marie Curie: Pionjär, geni, rebell" en intressant biopic som skildrar ett liv jag personligen inte hade bra koll på innan jag såg filmen. Ibland vill den få ut för mycket och rör till berättandet. Det händer också att man tänker på utbildningsinriktad film för grundskoleelever. Men trots detta är det en underhållande och välspelad film.