Logan Lucky (2017)
Regissören Steven Soderbergh spelar på en hel del gamla kort i sin nya film, "Logan Lucky" (2017). Man skulle kunna argumentera för att filmen är en kopia av "Ocean’s Eleven" (2001), Soderberghs kanske mest stjärnspäckade film i vilken George Clooney spelade en tjuv som sätter samman ett team för att göra en sista kupp tillsammans. Då handlade det om att råna tre kasinon , i "Logan Lucky" hoppas de nya huvudkaraktärerna kunna sätta klorna i pengar som genererats av ett racingevenemang.
Channing Tatum har tagit över efter Clooney. Han spelar Jimmy Logan, en gruvarbetare och före detta bankrånare som, efter att ha blivit uppsagd från sitt jobb, bestämmer sig för att än en gång samla sitt tjuvgäng. Till sin hjälp har han brodern Clyde (Adam Driver), systern Mellie (Riley Keough), bombexperten Joe Bang (Daniel Craig) och Joe’s två halvkorkade bröder. Tillsammans ska de råna ett bankvalv under en motorsporttävling. Precis som i "Ocean’s Eleven" är deras plan invecklad, men uttänkt in i minsta detalj.
Som du kanske förstår har alltså Soderbergh inte så mycket nytt att komma med rent handlingsmässigt. Å andra sidan har han, liksom i filmerna om Danny Ocean, lyckats få med sig stora delar av Hollywoods skådespelarelit. Att få se Daniel Craig, Adam Driver och Channing Tatum tillsammans – det är ändå lite småkul. Soderbergh går dock miste om en hel del potential i hur han skildrar relationen mellan bröderna Jimmy och Clyde. Tidigt får vi reda på att Jimmy i det förflutna var en framgångsrik fotbollsspelare, och att hans bror Clyde är en krigsveteran. I filmen ges det subtila hintar om en syskonrivalitet bröderna emellan, som tyvärr inte får rum att utvecklas. Tråkigt, då det hade gett filmen lite välbehövlig dramatik.
Läs också: Recension: Baby Driver (2017)
I filmen finns också ett sidospår som berör Jimmys relation till sin exfru och deras gemensamma dotter. Denna bihandling drunknar dock i klichéer. Exfrun, spelad av Katie Holmes, har gift om sig med en skitstövel och hyser agg mot sin före detta man eftersom att han inte ägnar tillräckligt med uppmärksamhet åt deras dotter. Dottern älskar ändå sin biologiska pappa mest, och det blir upp till honom att rädda dagen. I det här fallet handlar det om att hinna till dotterns talanguppträdande. Den här typen av far och dotter-relation har porträtterats otaliga gånger i halvdana filmer, exempelvis i "Taken" (2008), "2012" (2009) och "San Andreas" (2015).
Jag kan rekommendera "Logan Lucky" till dig som vill se flera skickliga Hollywood-skådisar i en och samma film. För er andra finns det egentligen ingen anledning att se den här filmen på bio, när man kan hyra "Ocean’s Eleven" med ett knapptryck från tv-soffan. Den filmen är helt enkelt bättre och mer underhållande.