Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections

Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections

  • 1 tim 31 min
  • Dokumentär
  • HBO
28 mars 2020 kl. 19:05
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Lyfter problem som allt fler bör ta på allvar"

Kan stater, organisationer eller enskilda individer genom teknologi direkt influera vem som ska bli världens mäktigaste person? HBO-dokumentären Kill Chain reder ut hur det ligger till med cyberattacker mot amerikanska val.

  • Regi:
    Simon Ardizzone, Russell Michaels, Sarah Teale
kill chain dokumentär
Foto: HBO.

Förenta staterna gör förstås skäl för sitt namn när varje enskild stat är självständig på många plan, en styrka enligt många. Men upplägget innebär inte bara oberoende när det är dags att dela ut delegater, det betyder nämligen också att vilken valmaskin som ska användas (Sveriges analoga system med lappar anses förlegat av jänkarna) bestäms av varje enskild stat. Att vissa valmaskinerna kunde hackas redan 2005 och användes i 20 delstater under valet 2016, kan alltså tyckas något oupplyst.

I "Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections" får vi följa Harri Hursti, en av världens mest erfarna datorsäkerhetexperter. ”Allt går att hacka”, menar han, trots att många med ansvar i USA påtalar att det inte alls finns några säkerhetsrisker i valsystemet. HBO-dokumentären blir väldigt teknisk när vi möts av alla svagheter i både maskiner och upplägg och att man blir förbannad av tekniskt inkompetenta beslutsfattare som blundar för problemen (eller till och med fängslar visselblåsare) är ingen underdrift.

Jag menar att dokumentären kräver en del förförståelse, i synnerhet då det mesta skiljer sig så pass mycket från hur det ser ut i Sverige. Men i vår allt mer digitaliserade era så är det kunskap som är väldigt värd att förvalta – cybersäkerhet är vårt allas ansvar och en fråga som enbart kommer att viktigare under årens gång. Några kanske kallar det som Kill Chain varnar för, för paranoia. Eller menar att det kommer att stanna vid Rysslands bekräftade inblandning i valet mellan Donald Trump och Hillary Clinton. Men för mig är det en självklarhet att wizkids som växer upp på det, i vissa kretsar, rent anarkistiska nätet idag utan tvekan har möjligheten att springa ikapp trögflytande myndigheter och förvaltningar. Och att de gärna gör det för pengar som olika intressegrupper är villiga att betala.

Att inte ta det hotet på allvar är ett skämt och just därför är "Kill Chain" en viktig dokumentär som lyfter ett problem som allt fler bör ta på allvar – om USA ska ha ett verkligt demokratiskt val 2020. Jag brukade faktiskt vara en ivrig påhejare av digitala val här i Sverige också men är inte lika säker efter att ha sett "Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections".

Läs här för senaste nytt på HBO

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL