Recension: Beck 44: Rage Room (2022)

Beck 44: Rage Room (2022)

  • 1 tim 30 min
  • Thriller
  • C More
Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 januari 2022 kl. 13:52 | Publicerad 14 januari 2022 kl. 20:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Strået vassare än förra gången

Snart har "Beck 44: Rage Room" premiär på C More. Filmtopps Eric Diedrichs har sett den nya filmen och tycker att det är en viss förbättring mot den föregående.

  • Regi:
    Pontus Klänge
  • I rollerna:
    Jennie Silfverhjelm, Peter Haber, Kristofer Hivju, Martin Wallström, Valter Skarsgård m.fl.

En månad efter förra filmen handskas Beck-gruppen med ett nytt fall – denna gången ett mer intrikat sådant där flera trådar ska knytas samman. Dels har vi ett inbrott hos en guldsmed, dels har vi det makabra mordet på en 50-årig man, sedan har vi en snårig kärleksintrig mellan Jakob och hemlighetsfulla Cissi. Vad är det som egentligen som händer och vem är det som drar i trådarna?

I det stora hela är detta en bättre Beck-film än Ett nytt liv. Här krävs det mer av skådespelarna, inte minst av Martin Wallström när hans klarsynta Jakob tvingas att famla fram i ett känslomässigt pådrivet dunkel.

Nya säsongens vassaste scen

Men många av de problem som präglade förra filmen finns fortfarande kvar. Utöver den läckra vinjetten och några enstaka schyssta kameraarbeten, känns det hafsigt producerat, med överflödiga karaktärer och en speltid som skulle ha använts bättre. Det stressas när det borde få ta tid, det går långsamt när det borde finnas mera driv. Förutom filmens bästa scen, som är ett längre samtal mellan Jakob och hans brorsa på kåken.

Det finns två anledningar till att just den scenen fungerar så bra. För det första är dialogen på en helt annan nivå, istället för de typiska fraserna Beck-gruppen brukar bjuda på har den en underbyggd substans, vilket ger skådespelarna en helt annan möjlighet att få visa vad de går för. För det andra finns det en smart twist som gradvis byggs upp under scenens gång – dialogen känns inte bara äkta, den känns avgörande.

Förhoppningsvis fortsätter Beckfilmerna att höja ribban vid nästkommande släpp, då kommer nästa film få en tre i betyg och vem vet vad som kan hända sen? Däremot räcker inte en bra scen och några enstaka, schyssta sekvenser för att släpa Rage Room hela vägen fram till betygstrean.

För den som inte vet, är ett Rage Room (eller raserum som det också kallas) ett rum man betalar för att gå in och slå sönder saker i. Det ser onekligen roligt ut och när jag är klar med den här recensionen, vilket faktiskt är nu, ska jag googla på Rage Rooms i Göteborg.

Beck 44: Rage Room släpps på C More den 21 januari.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL