Titus Welliver, Mimi Rogers och Madison Lintz i Bosch: Legacy Foto: Prime Video.

Recension: ”Bosch: Legacy” (säsong 3) – sista säsongen är här

  • 10 x 50 min
  • Thriller
  • Amazon Prime
Andreas Ziegler
28 mars 2025 kl. 10:00
Detta är en recension. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sista säsongen med Bosch inleds lite skakigt

Den tredje säsongen blir den sista för ”Bosch: Legacy”. Skådespelarna är lika stabila som någonsin, men säsongens berättande är lite skakigt. I alla fall inledningsvis.

  • Skapare:
    Michael Connelly, Tom Bernardo, Eric Overmeyer
  • I rollerna:
    Titus Welliver, Mimi Rogers, Madison Lintz m.fl.

Den första säsongen av "Bosch" hade premiär för tio år sedan. Den serien fick sju säsonger, men bara något år senare återvände den hårdföre Los Angelessnuten i Bosch: Legacy. Hittills har alla säsonger levererat puttrande spänning, snåriga fall och finfina skådespelarinsatser. Den tredje och sista säsongen av Bosch: Legacy haltar dock en smula.

Titus Welliver i Bosch: Legacy. Foto: Prime Video.
Titus Welliver i "Bosch: Legacy". Foto: Prime Video.

Ojämn inledning

Harry Bosch (Titus Welliver) är en man som definieras av sitt patos, som han brukar sammanfatta som ”Everybody counts, or nobody counts” (=alla räknas, eller så räknas ingen). Han lämnade poliskåren i slutet av Bosch för att han var trött på de politiska aspekterna av hans arbete; det är inte många andra som har hans övertygelse. Som privatdetektiv har han möjlighet att ägna sin tid åt att utreda sådant som polisen inte bryr sig om.

Hans patos gör att han ofta bryter mot både regler och lagar, vilket sätter honom i skiten emellanåt. I tredje säsongen utreds han för stämpling till mord. Denna del av handlingen håller lika hög klass som tidigare säsonger, när Bosch måste ta till närmast brottsliga metoder för att undvika åtal.

De två andra huvudkaraktärerna i "Bosch: Legacy" är stjärnadvokaten Honey Chandler (Mimi Rogers) och Bosch dotter, Maddie Bosch (Madison Lintz). I inledningen av tredje säsongen arbetar Chandler med sin kampanj för att bli distriktsåklagare medan Maddie är tillbaka på gatan och utreder en rånarliga. Dessa storylines är rätt sömniga.

Sedan bör det noteras att jag bara fick en förhandstitt på de fyra första avsnitten, så det är möjligt – till och med sannolikt – att dessa storylines kommer utmynna i något mer spännande längre fram.

Titus Welliver och Maggie Q i Bosch: Legacy. Foto: Prime Video.
Titus Welliver och Maggie Q i "Bosch: Legacy". Foto: Prime Video.

Karaktärsdrivet

Det som särskiljer "Bosch: Legacy" från många andra polisserier är att varje säsong handlar om 2-3 fall. Det är alltså inte tal om ett fall i veckan. Istället är det en karaktärsdriven serie.

Detta är fortfarande seriens största styrka. Vi får följa med Bosch medan han försöker rentvå sitt namn samtidigt som han letar efter en familj som har försvunnit under mystiska omständigheter. I vanlig ordning läggs pusselbitarna ut bit för bit i takt med att Bosch utreder på sitt metodiska vis.

Betyget blir lite lägre för inledningen av den sista säsongen av "Bosch: Legacy", men jag tror att vi inte kommer bli besvikna i slutändan.

Jag vill avsluta med att belysa att Bosch inte kommer försvinna helt. En spinoff har redan spelats in. Den nya serien heter Ballard och kommer handla om en avdelning för kalla fall, ledd av Renée Ballard, spelad av Maggie Q. Att ge Maggie Q en roll i en serie som utspelar sig i Bosch värld känns lite som att servera Kalles kaviar till Dom Pérignon, men vi kommer i alla fall att få återse Harry Bosch.

Recensionen är baserad på avsnitt 1–4 av ”Bosch: Legacy” säsong 3.

De fyra första avsnitten av ”Bosch: Legacy” säsong 3 finns nu på Prime Video.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL