Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst

Filmtopp
03 juli 2023 kl. 20:00

Hur högt upp på listan kvalar det sista äventyret in sig?

Med "Dial of Destiny" har Harrison Ford nu gjort sin sista insats som Indiana Jones. Det är därför hög tid att ranka de fem filmerna – från sämst till bäst.

Nu kan vi se en 80-årig Harrison Ford på vita duken med sin allra sista stöt som den piskande arkeologen. Efter att ha upplevt Indiana Jones and the Dial of Destiny på bio och sett om de fyra föregående filmerna, rankar Filmtopps skribent Frank Stenhammar dem i ordningen från sämst till bäst. 

ANNONS

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

5. Indiana Jones och det sista korståget (1989)

I den sista filmen att landa innan en lång frånvaro skulle komma för titelkaraktären, beger Indy sig av på ett farofyllt sökande efter sin far, den vresige doktor Henry Jones som är expert på den heliga graalen nazisterna jagar. Så inleds en kidnappning av Henry, och Indy är fast besluten om att överlista de onda och frigöra honom – men det är en kamp mot klockan. 

Låt oss först vara tydliga med att alla filmer på den här listan är högst sevärda; Indiana Jones är en av de får förunnade karaktärer som genomgående fått bra filmer. Med det sagt är Det sista korståget precis som vi alltid fått av Steven Spielberg en underhållande äventyrsrulle. Det är också mäktigt att se Ford teama ihop sig med den alltid så underbare Sean Connery. Däremot tycker jag att den ibland faller på sina actionscener, som saknar verklig spänning. Känslan av allting står på spel larvas flera gånger bort – filmen har kort och gott tendensen att bli för humoristisk för sitt eget bästa.

ANNONS
ANNONS

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

4. Indiana Jones och kristalldödskallens rike (2008)

I den första comeback-filmen tar äventyret sin början 1957 i öknen mitt under det kalla kriget när professor Jones återvänder till sitt hem vid Marshall College. Där  upptäcker han att läget är allt annat än gott vid universitet. Indys senaste eskapader har gjort regeringen misstänksam, så han väljer att lämna staden, men träffar snart Mutt, en ung rebell som ger den äventyrlige arkeologen ett minst sagt spännande förslag. Om han hjälper honom, har Indy chans att hitta sitt största arkeologiska fynd någonsin – den legendariska kristallskallen från Akator. 

Filmen fick en hel del kritik när den kom, men mest för att den inte såg lika praktiskt genomförd ut som sina föregångare. Kan du komma runt detta faktum, garanterar filmen en slick och rapp matinéunderhållning som aldrig slår av på takten. Kristalldödskallens rike lyckas bättre med att balansera charmen med intensitet och höga insatser än Det sista korståget. Och CGI:n har faktiskt åldrats oväntat bra. Högst värd en omtitt, men framför allt en omvärdering!

ANNONS
ANNONS

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

3. Indiana Jones and the Dial of Destiny 

I Indiana Jones and the Dial of Destiny följer vi en ensam och bitter Indiana Jones som står inför sin pension. Men så en dag dras han med på ännu ett äventyr av sin guddotter för att hitta ett försvunnet föremål med förmågan att ändra på det som redan hänt. Direkt får de nazister efter sig (en spelad av Mads Mikkelsen) som också vill hitta denna skatt. 

En bra film har en stark story till vilken alla andra funktioner ska anpassas. Kläderna ska fungera i den tidsepok där de är, musiken ska passa till scenerna och ljuset ska intensifiera känslan. En film ska inte heller ha för långa scener bara för att de är estetiskt snygga, utan alla scener ska föra berättelsen framåt på ett bra sätt.

Indiana Jones and the Dial of Destiny lyckas med allt detta. Det är välgjort, storyn är stark och inga scener är för långa. Det är mäktigt, underhållande och speltiden går snabbt. Lyssna inte på de negativa recensionerna – Harrison Fords avsked som Indy är högst värdigt!

ANNONS
ANNONS

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

2. Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984)

I filmseriens andra del undkommer Indy med nöd och näppe ett våldsamt slagsmål på en nattklubb i Shanghai – bara för att kraschlanda i Indiens regnskog där ondskans makter härjar. Tillsammans med sin följeslagare Short Round och den motsträviga nattklubbssångerskan Willie Scott överlistar Indy blodtörstiga skurkar som korsar deras väg i nästa skattjakt.

De fördömdas tempel är inte kritikernas favorit, men många andras mest älskade film om Indiana Jones. Så även min. Här får man inte bara till en ständigt spännande åktur i rasande takt, utan också flera skrämmande sekvens – den twistade tredje akten är även i vuxen ålder mardrömslik. Filmen har också seriens allra bästa stund. Jag tänker förstås på det exceptionellt läckra anslaget som öppnar med ett musikalnummer och en pittoresk middag som resulterar i en uppgörelse med Indy och Lao Che.

ANNONS
ANNONS

Vi rankar alla Indiana Jones-filmer – från sämst till bäst
Foto: Paramount Pictures.

1. Jakten på den försvunna skatten (1981)

I filmseriens allra första del lär vi känna arkeologen Indiana Jones som ger sig tillsammans med sin självständiga och något svårhanterliga ex-flickvän Marion Ravenwood iväg för att finna den sägenomspunna heliga arken före nazisterna. Det hela leder till en halsbrytande kapplöpning genom Sydamerikas djungler, Kairos myllrande gator och en topphemlig ubåtsbas.

Den ohotade ettan på listan. Här lyckas Spielberg nästan lika bra som med Hajen med att göra en film som närmast liknar ett kollage av ikoniska scener – från början till slut. Denna briljans ligger främst i actionscenerna, men det ska understrykas att filmen även lyckas få in all substans som behövs för att fullända en berättelse. Jakten på den försvunna skatten är storslagen men består av interaktioner mellan människor snarare än bara explosioner och kulisser. Marvel kan slänga sig i väggen – det här är än i dag blockbuster när den är som bäst. 

ANNONS
ANNONS

Frank Stenhammar

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL