TV4:s nya satsning ”The Challenge” – Filmtopps första intryck

TV4:s nya satsning ”The Challenge” – Filmtopps första intryck

  • TV4 Play
Eric Diedrichs
Uppdaterad 12 augusti 2024 kl. 07:20 | Publicerad 10 augusti 2024 kl. 20:00

Är det värt att ge "The Challange" en chans?

Den 12 augusti är det premiär för "The Challange". Filmtopps Eric Diedrichs har tjuvkikat på premiäravsnittet och delar med sig av sina tankar.

Och så var det dags att kick igång höstens realitysäsong. Först ut är nysatsningen The Challange TV4, det är ett program som känns lite som att någon har rört ner TV-tablån i en mixer och tryckt på startknappen. Det första intrycket är inte direkt negativt, bara väldigt mycket. En grupp "realitystjärnor" drar ner till Cypern för att delta i "världens tuffaste realitytävling" – precis som om det vore Mästarnas mästare – men de ska också hänga vid polen i en lyxkåk och bilda pakter med ett (eller två) glas i handen.

The Challange
Viktor Bergström är en av deltagarna i "The Challange". Foto: TV4. Bilden är ett kollage.

Robinson möter Bacherlorette

Deltagarna är plockade från tävlingsprogram som Farmen och Robinson men också, anmärkningsvärt nog, dejtingserierna Bachelor och Bachelorette. Hur tänkte man här? Förmodligen inte mer än att "folk gillar drama, folk gillar tävlingar". Men bara för att folk gillar ketchup och kaviar är det inte gott tillsammans. Uppläget känns helt enkelt spretigt och sensationslystet. Ena deltagaren, Emmy Rönning, säger exempelvis att hon inte har rört på sig på "fem-sex år". Lycka till, säger jag.

Fast är det nödvändigtvis störst och starkast som vinner? Sett till att dokusåpan kantas av parbildningar och fulspel så kanske "världens tuffaste realitytävling" åsyftar annat än fysisk styrka. Vad som däremot är säkert är att Viktor Bergström är nervös av bara h-lvete över att hans Farmen-säsong sändes så sent som ifjol:

– Jag tror att det här blir bland det tuffaste man har gjort. Tjejerna vet hur jag spelade och hur sjuk och gränslös jag var. Samma sak med killarna, de har sett mig och vet att jag gör allt för att vinna, säger han.

Emmy Rönning
 Emmy Rönning och Carl Bengtsson var båda med i "Bachelor". Nu möts de på nytt i "The Challange". Foto: TV4.

Första tävlingen känns långt ifrån "världens tuffaste"

Några minuter in i programmet ska deltagarna bilda par genom en tävling. De som vinner tävlingen får också bestämma vilka som ska behöva duellera om att lämna programmet.

Det hela inleds med en utmanande simtur för tjejerna, som sedan, med hjälp av lian ska svinga till en ställning där männen hänger högt över vattenytan, greppa sin önskade partner och droppa ner i havet tillsammans. Direkt efteråt sätts samarbetsförmågan på prov när ett pussel ska läggas. Ärligt talat så ser det ganska enkelt ut, men jag förmodar att detta bara är en uppvärmningstävling. Annars är epitetet "världens tuffaste realitytävling" en rejäl överdrift.

Valentino Demina
Valentino Demina hamnar direkt i tjafs i "The Challange". Foto. TV4

Alla dessa tröttsamma pakter

Redan under nämnda tävling är det uppenbart att deltagarna söker sig till de som tidigare har varit med i samma realityprogram som de själva har. Vissa hjälper till och med varandra trots att de inte är i samma lag. Vanedjuret människan märks ännu mer när deltagarna ska hänga med varandra i lyxkåken. Det blir tjafs direkt.

Säsongens ängsligaste kandidat måste vara Alexander Segerström, som var först med att åka ut ur Farmen 2022. Nu är han fast besluten på att ta sig hela vägen in i mål, något han hela tiden påpekar. Han framkommer som rejält neurotisk, men samtidigt vet man ju vid det här laget hur hårt den här typen av program vinklas.

"Årets svinpäls" verkar emellertid vara Valentino Demina, en f.d. Robinson-deltagare som ögonaböj hamnar på kant med den tidigare Farmen-deltagaren Jennifer Schill. Är Robinson och Farmen vår tids hund och katt?

En välsignelse och förbannelse?

Mot slutet av avsnittet ska "maktparet", dvs de som vann partävlingen, välja vilket deltagarpar som ska duellera om att få vara kvar eller åka ut. Att vara maktpar har dock sina nackdelar eftersom man direkt skaffar sig fiender. Hur det går får ni själva se.

I det stora hela känns The Challange som en sorts "best of" av diverse realityprogram. Gamla tittarmagnet slängs in i en märklig stuvning av tävlingar, pakter, tjafs och alkohol. Räkna med knivar i ryggen och falskspel. Värt att titta vidare på? Nja, vete tusan.

"The Challange" har premiär den 12 augusti på TV4 och TV4 Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL