TIPS: ”Enastående” Nicolas Cage i bortglömd kriminalthriller på TV4 Play

TIPS: ”Enastående” Nicolas Cage i bortglömd kriminalthriller på TV4 Play

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 15:21 | Publicerad 19 september 2024 kl. 14:00

Ta chansen att se bortglömd pärla med Nicolas Cage

Vill du se Nicolas Cage i en hyllad kriminalthriller? Snart försvinner Werner Herzogs "Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans" från TV4 Play.

För många är den tyske regissören Werner Herzog, 82, i första hand en fenomenal dokumentärarbetare, men i sin karriär har han gjort flera sköna spelfilmer. En av dem släpptes 2009 med en storspelande Nicolas Cage i huvudrollen: Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans. I den gestaltar han en drog- och spelberoende detektiv som ska lösa en knepigt mordgåta i New Orleans, och på rollistan har vi även stora namn som Val KilmerEva Mendes och Jennifer Coolidge.

LÄS OCKSÅ: SVT Plays bästa film just nu är ”ett mästerverk” enligt tittarna

TIPS: ”Enastående” Nicolas Cage i bortglömd kriminalthriller på TV4 Play
Val Kilmer och Nicolas Cage. Foto: First Look Studios.

Sista chansen att se kriminalthrillern ”Bad Lieutenant” med en enastående Nicolas Cage på TV4 Play

Som skådespelare är Nicolas Cage en av de mest egensinniga vi någonsin haft nöjet att beskåda. Få är lika orädda och ingen kan väl matcha hans temperament. I kriminalthrillern Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, som bygger på originalet från 1992, kommer en enastående Cage helt till sin rätt när han spelar detektiven Terence McDonagh som rusar mot sin bristningsgräns. För om det inte vore nog med hans problematiska privatliv, som inte minst har gjort honom skuldsatt, så har fem senegaleser immigranter mördats och det är han som ska utreda fallet. 

När filmen kom ut 2009 hyllades den av flera tunga kritiker. Självaste Roger EbertChicago Sun-Times delade ut full pott och tog då tillfället att lyfta Nicolas Cage till skyarna. 

– Ingen är bättre på den här typen av rolltolkning än Nicolas Cage [...] Om en film kräver det, kommer han att klättra upp till toppen, hand över hand, med blodiga naglar.

Rotten Tomatoes anser starka 86% av kritikerna som recenserat Bad Lieutenant att den antingen är bra eller bättre. På IMDb har den inte fått ett fullt lika övertygande mottagande men likväl 6,6/10 i användarbetyg och 69/100 enligt Metascore (internationellt kritikersnitt), vilket många skulle anse vara mer än gott nog. Många uppskattar filmen som udda men fascinerande och berömmer den för sin mörka humor och absurda ton. 

LÄS OCKSÅ: En av Liam Neesons bästa actionthrillers från 2020-talet – nu på TV4 Play

Bad Lieutenant är sällan en film som kommer på tal när man kollar på höjdpunkter i varken Werner Herzogs eller Nicolas Cages karriär. Därför betraktar vi den bäst som ett dolt guldkorn. Filmen försvinner från TV4 Play den 30 september. Skulle du missa tåget, eller sakna ett konto på streamingtjänsten, kan du här se vilka fler streamingtjänster som har den i sitt utbud

Håll utkik på Filmtopp för fler bra tips.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL