Sista chansen: Brad Pitts Oscarsbelönade succéfilm lämnar TV4 Play

Sista chansen: Brad Pitts Oscarsbelönade succéfilm lämnar TV4 Play

  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
26 juli 2024 kl. 12:00

Oscarsvinnaren från 2013 är en av Pitts bästa i karriären

Häromåret fick Brad Pitt sin första Oscar för sitt arbete framför kameran, men redan innan dess hade han fått en som producent. Den hyllade filmen finns just nu att streama på TV4 Play – men bara i några dagar till.

För allmänheten är Brad Pitt i första hand känd som en enastående skådespelare. Rollerna i filmer som Fight Club (1999), Seven (1995), Inglourious Basterds (2009) och Once Upon a Time in Hollywood (2019) har gjort att han kommer att bli ihågkommen som en av tidernas allra bästa.

Filmintresserade är dock väl medvetna om att Pitt dessutom är en mycket framgångsrik producent. Stjärnans bolag Plan B Entertainment ligger bakom en stor mängd av 2000-talets mest hyllade filmer. The Departed (2006), Moneyball (2011), The Big Short (2015), Moonlight (2016) och Ad Astra (2019) är bara en handfull exempel på filmer som Plan B varit med och producerat, och Brad Pitt har personligen iklätt sig rollen som producent för samtliga av dem.

Såväl The Departed som Moonlight vann Oscarsstatyetten i kategorin Bästa film. I de fallen var Pitt inte tillräckligt högt upp i hierarkin för att få en egen Oscar i händerna, men det finns ytterligare en Oscarsvinnande Plan B-film som gjorde att Brad Pitt faktiskt fick kliva upp på scenen och ta emot en statyett för bästa film. Filmen finns just nu att streama på TV4 Play, men bara i några dagar till.

Sista chansen: Brad Pitts Oscarsbelönade succéfilm lämnar TV4 Play
Foto: SF Studios.

Brad Pitts hyllade drama om slaveriet lämnar snart TV4 Play

När Brad Pitt vann sin Oscar för rollen i Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood lyftes det av många fram som hans första Oscarsvinst. Det var också hans första för sitt skådespel, men samtidigt lär det ha funnits en hel del som satt för sig själva och sa: "Men hallå, 12 Years a Slave då?"

Brad Pitt spelar en mindre roll i tokhyllade 12 Years a Slave från 2013, men det var alltså hans roll som producent som gav honom Oscarsvinsten. Det var en vinst han delade med bland andra regissören Steve McQueen, och filmen blev därmed den första Bästa film-vinnaren som både producerats och regisserats av en svart filmskapare.

Det fullständigt suveräna dramat med Chiwetel Ejiofor i huvudrollen och stjärnor som Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender m.fl. i biroller berättar historien om Solomon Northup (Ejiofor), en fri svart man från norra New York som kidnappas och säljs in i slaveriet.

Filmen har otroliga 95 % positiva omdömen på Rotten Tomatoes, 96 av 100 i Metascore och 8,1 av 10 i användarbetyg på IMDb.

12 Years a Slave, en av 2000-talets allra bästa filmer, finns att streama på TV4 Play, men passa på att se den nu, för precis innan månadsskiftet lämnar den streamingtjänsten.

"12 Years a Slave" finns att streama på TV4 Play fram till och med den 31 juli 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL