The Shining-stjärnan död – blev 75 år gammal

The Shining-stjärnan död – blev 75 år gammal

Axel Diedrichs
11 juli 2024 kl. 17:49

Förgyllde den ikoniska Stephen King-filmen

Den berömda skådespelaren Shelley Duvall, som medverkade i bland annat "The Shining" och "Annie Hall", har avlidit. Hon blev 75 år gammal.

I dag nås vi av nyheten om att skådespelaren Shelley Duvall har gått bort. Dödsorsaken var diabetesrelaterade komplikationer i sömnen, skriver The Hollywood Reporter

– Min kära, söta, underbara livskamrat och vän lämnade oss. För mycket lidande på sistone, nu är hon fri. Flyg iväg, vackra Shelley, säger hennes make Dan Gilroy till tidningen.

The Shining-stjärnan död – blev 75 år gammal
Shelley Duvall i "The Shining" (1980). Foto: Warner Bros.

Känd från ikoniska yxscenen i The Shining

Shelley Duvall är känd för mycket. Inte minst för hennes två Emmynomineringar som kom genom Tall Tales & Legends och Shelley Duvall's Bedtime Stories, eller hennes roll som Pam i Annie Hall. Men mest känd är hon tveklöst för rollen som Wendy Torrance i Stephen King-filmen The Shining.

I 80-taletsklassikern får vi se Torrance tackla maken Jack vars psykiska mående blir drastiskt förvärrat. I filmens mest ikoniska scen kämpar hon för sitt liv när en fullständigt galen Jack försöker yxa upp dörren till badrummet där hon gömmer sig med deras barn, för att senare pressa ur sig repliken "Here's Johnny!". 

De flesta är överens om att The Shining är den bästa skräckfilmen baserad på en Stephen King-bok och Shelley Duvalls insats gör den onekligen mer minnesvärd. 

Shelley Duvalls sista filmroll var i lågbudgetrysaren "The Forest Hills" som kom ut 2023. Hon dog 75 år gammal.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL