Fängslande verklighetsbaserad krigsfilm finns nu på SVT Play

Fängslande verklighetsbaserad krigsfilm finns nu på SVT Play

  • SVT Play
Sofie Landgren
07 oktober 2024 kl. 20:00

En liten grupp civila hjältar står upp mot Nazi-tyska ockupanter

Nu finns den spännande historien om Hvidstengruppen som är baserad på verkliga händelser från andra världskrigets nazistockuperade Danmark att streama på SVT Play.

Nu finns den danska krigsfilmen "Hvidstengruppen" (2012) på SVT Play

"Hvidstengruppen" är en verklighetsbaserad film om den danska, modiga motståndsgruppen som bildades av en liten grupp civila hjältar under världskriget. Gruppens huvudsakliga uppgift var att ta emot vapen och sprängämnen som brittiska flygvapnet släppte från Halifax-flygplan över Danmark, och sedan vidarebefordra dessa till andra motståndsgrupper som BOPA och Holger Danske.

Nedsläppen annonserades med hemliga koder maskerade till "hälsningar" i slutet av BBC:s särskilda nyhetssändningar till Danmark under kriget. Gruppen bildades 1943 och 1944 arresterades deras medlemmar av Gestapo efter att en tillfångatagen brittisk agent under tortyr hade lämnat uppgifter om gruppen.

Åtta av Hvidstengruppens medlemmar dömdes till döden och avrättades i Ryvangen den 29 juni 1944.

Hvidstensgruppen från 2012 har nu hittat till SVT Play.

LÄS ÄVEN: Tidernas bästa krigsfilmer enligt IMDb

Hvidstengruppen
Foto: Lars Høgsted / Nordisk Film.

Filmens synopsis

Under andra världskrigets nazistockupation väljer en liten grupp civila danskar att fortsätta slåss för friheten och med hjälp av vapensmuggling blir de snabbt en av Europas mest effektiva motståndsrörelser. Filmen berättar den spännande historien om den så kallade Hvidstengruppen och är baserad på verkliga händelser.

Regi: Anne-Grethe Bjarup Riis.

I rollerna: Jens Jørn Spottag, Bodil Jørgensen, Thomas Ernst, Laura Winther Møller, Marie Bach Hansen, Jesper Riefensthal m.fl.

Missa inte "Hvidstengruppen" som går att streama på SVT Play till och med den 3 november 2024.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL