Tunna blå linjen-stjärnan spelar huvudrollen i SVT:s kommande satsning

Tunna blå linjen-stjärnan spelar huvudrollen i SVT:s kommande satsning

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
10 oktober 2024 kl. 14:00

Jansson blir frontfigur i bokadaption – hyllade och prisade namn bakom kameran

I dag meddelar SVT att "Tunna blå linjen"-stjärnan Amanda Jansson får huvudrollen i deras kommande seriesatsning "Jag for ner till bror" – en adaption på Karin Smirnoffs hyllade och älskade roman med samma namn.

Här är Tunna blå linjen-stjärnans nästa roll: ”Min starkaste läsupplevelse någonsin”

I dag presenterar SVT en ny kommande dramasatsning med flera bekanta ansikten i huvudrollerna. Det är Karin Smirnoffs älskade och hyllade roman Jag for ner till bror som blir till serie på SVT. Huvudkaraktären Jana Kippo kommer att spelas av Tunna blå linjen-aktuella Amanda Jansson. Klart är också Jakob Öhrman, känd från bl.a. Rebecka Martinsson, spelar rollen som John och Rasmus Johansson (just nu aktuell med Härlig är jordenStockholms stadsteater) spelar Janas bror.

– Boken Jag for ner till bror är min starkaste läsupplevelse någonsin och att nu få ta mig an att gestalta självaste huvudrollen Jana Kippo känns stort, utmanande och fantastiskt, säger Amanda Jansson i ett pressutskick från SVT.

Det blir dock inte första gången som Jansson tar sig an Jana Kippo. Redan i våras spelade hon rollen på scenen:

– Jag fick bekanta mig med Jana Kippo när jag i våras spelade henne i föreställningen Jag for ner till bror på Teater Västernorrland och det ska bli väldigt spännande att få utveckla det i denna tv-serie.

LÄS OCKSÅ: Här kan du se Tunna blå linjen-stjärnans “gripande drama” – 8,1 på IMDb

Tunna blå linjen-stjärnan spelar huvudrollen i SVT:s kommande satsning
Foto: Janne Danielsson/SVT.

Från hjärnorna bakom Smärtpunkten, Händelser vid vatten m.m.

Huvudrollsinnehavaren Amanda Jansson nämner också i pressmeddelandet att hon ser fram emot att arbeta tillsammans med Sanna Lenken igen. Lenken kommer att stå för seriens regi och hon och Jansson har tidigare samarbetet på Tunna blå linjen. På meritlistan har Lenken även en annan hyllad SVT-serie, Smärtpunkten, samt älskade filmer som Min lilla syster och Comedy Queen.

Även på författarsidan är det ett tungt namn som återfinns. Manuset till Jag for ner till bror är skrivet av Karin Arrhenius, som bl.a. prisats för Händelser vid vatten.

För regin svarar Sanna Lenken som står bakom hyllade SVT-serierna Tunna blå linjen och Smärtpunkten. Manuset är skrivet av Karin Arrhenius, som tidigare prisats för sitt arbete med Händelser vid vatten.

"Jag for ner till bror" beskrivs som en spännande och starkt berörande historia om Jana Kippo som återvänder till sin hemby i Västerbotten efter många år därifrån. Jana har begett sig tillbaka hem för att rädda sin alkoholiserade tvillingbror och hon möts av en värld av gamla minnen och dolda hemligheter. Väl hemma förälskar hon sig också i en man som påstås ha dödat sin fru, en kvinna som dessutom var hennes brors stora förälskelse. Ju mer indragen hon blir i den snåriga situationen, desto mer tvingas hon också konfrontera egna förträngda minnen.

Tunna blå linjen-stjärnan spelar huvudrollen i SVT:s kommande satsning
Foto: Janne Danielsson/SVT.

Då kommer "Jag for ner till bror" till SVT

Inspelningarna av "Jag for ner till bror" kommer att påbörjas i Norrbotten med start i februari 2025 och därefter förväntas serien ha premiär på SVT och SVT Play någon gång under vintern 2025. Miniserien kommer att bestå av totalt fyra avsnitt.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt på SVT.

LÄS OCKSÅ: SVT storsatsar på skräckserie 2025 – bygger på bok av ”Sveriges Stephen King”

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL