SVT storsatsar på skräckserie 2025 – bygger på bok av ”Sveriges Stephen King”

SVT storsatsar på skräckserie 2025 – bygger på bok av ”Sveriges Stephen King”

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
07 oktober 2024 kl. 10:35

Succéförfattarens rysare ”Färjan” blir serie på SVT

I dag meddelar SVT att de adapterar författaren Mats Strandbergs skräckroman "Färjan" till en tv-serie med premiär hösten 2025.

Mats Strandberg är den framgångsrika svenska författaren som ligger bakom flera älskade och hårresande böcker, som inte sällan får tankarna att gå till en av hans stora inspirationer, Stephen King.

Så sent som förra året blev Strandbergs Konferensen långfilm på Netflix och nu är det dags för nästa adaption – men denna gången i form av en SVT-serie. Det är Strandbergs skräckroman Färjan från 2015 som nu blir en sex avsnitt lång serie med premiär på SVT och SVT Play hösten 2025.

Serien produceras av SVT i samarbete med CBS och Strandberg är själv huvudförfattare för serien tillsammans med Så länge hjärtat slår-aktuella Malin Lagerlöf.

– Att skriva det här manuset är bland det roligaste jag gjort. Men det har också inneburit nästan lika mycket blod, svett och tårar som för våra karaktärer. Vi har ett otroligt team som drivit projektet med oändlig passion. Jag är så stolt över resultatet. Dessutom är jag glad över att SVT valde att satsa på den här typen av serie, inte bara för min egen skull, utan också för svensk skräck, säger Mats Strandberg i ett pressmeddelande från SVT.

SVT:s kommande skräckserie är nästa produktion i ledet av satsningar på svensk skräck de senaste åren.

Björn Bengtsson, Jessica Grabowsky och Kolbjörn Skarsgård. Foto: Ulrika Malm/SVT.

Något ondskefullt kliver ombord på Finlandsfärjan i SVT:s nya skräcksatsning

I "Färjan" får vi kliva ombord på Baltic Charisma som rutinmässigt avverkar sträckan mellan Stockholm och Helsingfors varje dag. Just den här kvällen ska den vanligtvis förutsägbara resan bli någonting helt annat efter att vampyren Edith och hennes son Walter rullar ombord på färjan i en sliten husbil. Det som ska komma att inträffa under natten, när all kontakt med land bryts och det inte finns någonstans att fly, har potential att avgöra hela världens framtid.

SVT kokar beskriver handlingen i serien som "ett brett persongalleri av passagerare och personal på en Finlandsfärja tvingas samarbete för att överleva när något ondskefullt tar sig ombord på fartyget".

Huvudrollerna i serien spelas av bland andra Björn Bengtsson (En helt vanlig familj), Jessica Grabowsky (Top Dog), Tuppence Middleton (Downton Abbey, Sense8) och Kolbjörn Skarsgård (Clark). I övriga roller ser vi också Marika Lagercrantz, Christopher Wagelin, Arvin Kananian, Thomas Hanzon och Scott Arthur m.fl.

Utöver "Färjan" och "Konferensen" adapterades även Strandbergs "Cirkeln" till film 2015. "Färjan" spelas just nu in i Vilnius, Litauen.

Filmtopp håller dig uppdaterad om den kommande SVT-serien "Färjan", från författaren som kallats för "Sveriges Stephen King".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL