”Smart” och ”perfekt” thriller från 2020-talet nu på SVT Play

”Smart” och ”perfekt” thriller från 2020-talet nu på SVT Play

  • SVT Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 24 september 2024 kl. 10:33 | Publicerad 22 september 2024 kl. 09:01

Fick Filmtopps redaktör att gå ner i spagat

Det har gjorts flera bra thrillers på sistone men den kanske bästa av dem alla finns nu att streama på SVT Play. Vi syftar på den franska filmen "Heltid".

Kan man ta vilken historia som helst och förvandla den till en thriller som får dig att krympa i sätet? Jag trodde inte det – förrän jag såg Heltid som faller innanför ramarna på den väldigt smala subgenren "vardagsthriller". Den franska filmen, som är en av de bästa i alla kategorier från 2020-talet, är laddad från start till slut och visar att man inte behöver skurkar och vapen för att skapa fullfjädrad spänning.  

I Heltid från 2021 följer vi den frånskilde städerskan Julie som varje dag pendlar till hotellet där hon jobbar i centrala Paris. Förutom detta måste hon hantera sin knepiga exmake, samt få till lämning och hämtning av barnen hos grannfrun. Varje dag är en kamp som Julie försöker vinna, men drömmarna om ett bättre jobb för att ge barnen framtiden de förtjänar finns där fortfarande. Julie tänker inte ge upp, inte ens när en stor strejk slår ut kollektivtrafiken och exmaken gör sig okontaktbar, blir hennes redan svåra schemamässiga liv så gott som omöjligt att få ihop. 

LÄS OCKSÅ: ”Kvävande” thriller på Max topplista – en av Quentin Tarantinos favoriter

”Smart” och ”Perfekt” thriller från 2020-talet nu på SVT Play
Laure Calamy som Julie i "Heltid". Foto: Novemberfilm.

Därför är ”Heltid” på SVT Play en smart och perfekt thriller

Det här är inte din typiska thriller om ett hemskt mord som måste lösas av en snut med minnessvårigheter, eller där en kvinna måste fäktas mot ilskna alligatorer som i gårdagens thrillertips Crawl. Nej, Heltid är så mycket mer. Den är ett bevis på att vi kan förvandla vad som helst till gastkramande spänning – så länge det som står på spel betyder hela världen för vår protagonist. Men Julies desperation är inte det enda som gör filmen perfekt, lika mycket har det att göra med regin och manuset av Eric Gravel. Heltid är hela tiden vansinnigt tajt berättad och filmad på ett svindlande och intensivt sätt som påminner om Uncut Gems och de bästa verken av Paul Thomas Anderson

LÄS OCKSÅ: Verklighetsbaserade rysaren störst på Netflix – nu får den ny säsong

Det är knappast bara Filmtopp som hyllar Heltid. 11 svenska tidningar ger den snittbetyget 4,0/5, däribland Aftonbladet, Dagens nyheter och Göteborgs-Posten. De kritiker som IMDb samlar ger Heltid ett ännu högre snitt med 84/100. Allra högst snitt har HeltidRotten Tomatoes där kritikerna ger den mäktiga poängen 98/100.

Heltid finns till vår stora glädje att streama på SVT Play. Där finns den tillgänglig till och med den 20 oktober. 

Håll utkik på Filmtopp för att ta del av de bästa tipsen på streamingmarknaden.

LÄS OCKSÅ: Tittarna varnas för ”obehagliga scener” i skräckserie på TV4 Play

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL