Modern ”hypnotiserande” western från 2016 är SVT Plays bästa film just nu

Modern ”hypnotiserande” western från 2016 är SVT Plays bästa film just nu

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
14 oktober 2024 kl. 10:00

En perfekt modern western

SVT Play lade nyligen till flertalet nya sevärda filmer på sin plattform och en av de mest spännande titlarna är en modern western från 2010-talet, som trots sina många hyllningar, glidit något under radarn. Missa inte "Hell or High Water" på SVT Play.

"Hell or High Water" är en av få filmer som lyckas med bedriften att vara tokhyllad och underskattad på samma gång. Fyra Oscarsnomineringar, 7,6 i betyg på IMDb, 97% Rotten Tomatoes och 88 av 100 i Metascore från Metacritic talar sitt tydliga språk – det här är en riktigt, riktigt bra film. Samtidigt tycks den snabbt ha fallit i glömska, åtminstone hos den bredare publiken.

Bortsett från filmslukarna där ute är det sällan jag hör någon som har sett filmen eller har koll på vilken det är. Fördelen med det är att Hell or High Water av den anledningen är mer eller mindre det perfekta tipset, när filmen nu är tillgänglig att streama gratis på SVT Play.

"Hell or High Water" är en modern western som utspelar sig i västra Texas och följer två väldigt olika bröder. Den yngre av dem är en frånskild pappa som är fast besluten om att skapa ett bättre liv för sina två söner och den andra är en oberäknelig och hetlevrad brottsling som nyligen kommit ut ur fängelset. För att undvika att familjens ranch blir utmätt bestämmer sig de två bröderna för att genomföra en handfull bankrån.

Den svettiga, stötvis intensiva actionthrillern lyckas fånga känslan av traditionella westernfilmer i en modern miljö, och den fängslande handlingen kryddas av fina skådespelarinsatser av bland andra Jeff Bridges, Ben Foster och Chris Pine. Filmen är regisserad av David Mackenzie (Blodsband, Relay) och skriven av Yellowstone-skaparen Taylor Sheridan.

Modern ”hypnotiserande” western från 2016 är SVT Plays bästa film just nu
Caption

Hell or High Water på SVT Play – älskas av kritiker och tittare

Det är ingen utmaning att hitta lovord om Hell or High Water. Filmen har som sagt det imponerande betyget 97% på Rotten Tomatoes, vilket innebär att det är andelen kritiker bland de nästan 300 sammanställda recensionerna på sajten som gett filmen ett positivt omdöme.

Urval av kritikeromdömen:

Hell or High Water är en nagelbitande bra film, ett utomordentligt drama om brott, rädsla och broderlig kärlek i ett solgassande och förrädiskt sömnigt Texas, tycker Variety.

– En smart sammansatt heist-thriller som försiktigt skalar av lagren på sina macho manliga karaktärer för att avslöja smärtan och ömheten som finns på insidan, skriver brittiska Times.

– Du kanske måste gå tillbaka till Bonne och Clyde från 1967 för att hitta en film om bankrånare som känns lika talande för sin tid som David Mackenzies Hell or High Water, skriver Entertainment Weekly.

– En hypnotiserande modern western som rör sig med samma återhållsamma intensitet som en skallerorm redo att attackera, menar Rolling Stone.

Hell or High Water finns att streama på SVT Play till och med söndagen den 10 november.

Filmtopp håller dig alltid uppdaterad med de bästa tipsen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL