Ingvar Oldsbergs ”hemlighet” blir stor dokumentär på SVT

Ingvar Oldsbergs ”hemlighet” blir stor dokumentär på SVT

  • SVT Play
Eric Diedrichs
14 augusti 2024 kl. 14:02

En resa ingen såg komma

Ingvar Oldsberg var i decennier Sveriges mest älskade programledare. Nu får vi följa hans liv och karriär i en ny stor dokumentär på SVT.

I september är det premiär för den tvådelade dokumentärserien Oldsberg - en gränslös gigant på SVT. Med en total speltid på två timmar skildrar dokumentärskaparen Bo Sjökvist den folkkäre programledarens liv och karriär.

Efter Ingvar Oldsbergs död uppdagades det att TV-profilen lämnat ett hemligt brev med ledtrådar till ett "På spåret-uppdrag" åt sonen Staffan Oldsberg, Lasse Kronér, Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren och bortgångna Tommy Engstrand. Detta var Aftonbladet först med att rapportera.

Ingvar Oldsberg lämnade efter sig ett mystiskt brev

Ett år efter sin pappas död fick Staffan ett samtal från en advokatbyrå om att fadern hade lämnat efter sig en resa och att flera personer vara involverade.

– Det fanns också en kostnad på 11 000 kronor för de förklarade att de hade haft det i sju år. Pappa lämnade in det 2014 och då räknade vi ut att det var när han började bli sjuk, säger Staffan Oldsberg till Aftonbladet.

Detta resulterade sedan i en resa till olika Europeiska städer, men vart resenärerna skulle åka visste de inte:

– Jag ringde Lasse Kronér och sa att det här är ju inte klokt, det är ledtrådar och städer och På spåret-frågor runt om i Europa. Saken var den att paketet var förseglat, men det fick inte öppnas förrän samma dag vi skulle ge oss ut på resan.

Relationen var inte allt god mellan far och son

Staffans, Lasses och Lennart Dahlgrens resa har nu dokumenterats och blivit en del av den dokumentärserie som kommer att sändas på SVT om Ingvar Oldsberg. Mest överraskad verkar emellertid Staffan blivit, sett till att relationen mellan far och son inte alltid god:

– Det var inte alls självklart att jag skulle vara med på resan, jag blev förvånad och såg inte mig själv som en som skulle få åka ut på det här. Jag säger i dokumentären "gubbjävel, det är hans sätt att visa att han uppskattar mig". Men det hade han kunnat sagt när han levde, säger han till Aftonbladet.

Första avsnittet av "Oldsberg - en gränslös gigant" har premiär den 1 september på SVT. En vecka senare släpps nästa avsnitt.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL