Filmtopp pressar skaparen av Tunna blå linjen: “Varför läggs serien ned?“

Filmtopp pressar skaparen av Tunna blå linjen: “Varför läggs serien ned?“

  • SVT Play
Axel Diedrichs
27 september 2024 kl. 10:54

Cilla Jackert om frågan vi alla ställer oss

Varför lägger man ned "Tunna blå linjen" med sin tredje säsong? Filmtopp pratar med seriens skapare och huvudförfattare Cilla Jackert för att få svar.

I dag är det efterlängtad premiär för den tredje säsongen av Tunna blå linjen SVT. Tittarna som längtat efter en fortsättning kan nu se det första av sex stycken avsnitt – i en säsong som ska knyta ihop säcken för berättelsen. Precis som vi vill många veta varför man lägger ned serien som är så pass framgångsrik och relevant. I ett samtal med Cilla Jackert som är seriens kreativa överhuvud hoppas vi på att få klarhet i saken.  

Varför lägger man ned Tunna blå linjen? Skaparen svarar Filmtopp
Oscar Töringe i "Tunna blå linjen". Foto: SVT.

Skaparen Cilla Jackert om varför man lägger ned “Tunna blå linjen“ efter tre säsonger

I den älskade serien följer vi Malmöpolisens vardagliga kamp på jobbet och hur den påverkar deras privatliv. Till skillnad från en serie som Händelser vid vatten, Tusenbröder och andra stora serier SVT gjort där berättelsen har en tydligare framåtrörelse och mål, känns det här som ett upplägg man skulle kunna fortsätta bra mycket längre med än tre säsonger.

När SVT svarade Filmtopp på varför de lägger ned Tunna blå linjen kom de med ett svävande besked:

"Varje berättelse har sin början, sitt mitt och sitt slut, och nu har vi nått den sistnämnda för Tunna blå linjen vilket vår publik kommer se i det sista avsnittet. Vi är tacksamma för de otroliga insatser Cilla Jackert och alla de inblandade gjort för att skapa något både unikt och speciellt. Och ett stort varmt tack till alla våra tittare!"

I mitt samtal med Cilla Jackert hoppas jag få en mer konkret anledning bakom beslutet, men det visar sig vara fortsatt luddigt.

Hur kommer det sig att ni avrundar berättelsen här?

– Det får du faktiskt ta med någon annan än mig. Det är ovanför mitt huvud. SVT fattar besluten. 

Upplägget känns ju som att det borde kunna hålla längre än tre säsonger?

– Hade vi varit i ett annat land... det är inte så vanligt att SVT gör serier som är fler än tre säsonger. 

Du har inte fått någon förklaring?

– När vi gjorde första säsongen visste vi inte att det skulle bli en till säsong. Det är aldrig någonting som går i typ åtta säsonger.

Varför lägger man ned Tunna blå linjen? Skaparen svarar Filmtopp
Foto: SVT.

Finns det någon chans på Tunna blå linjen säsong 4?

Även om det är osannolikt så händer det att serier återupptas, om inte annat flera år senare. Men att göra fler säsonger av Tunna blå linjen är inget som Cilla tänker på för stunden.

– Det handlar om väldigt många olika faktorer och är inget vi har diskuterat. Det är absolut ingenting jag går runt och grubblar på. Jag har varit manusförfattare i trettio år och känner väl snarare att jag börjar se horisonten. Jag skulle gärna vilja skriva fler böcker. 

Vad kan vi se för bra polisserie när vi inte har "Tunna blå linjen"?

– Nu måste jag avslöja att jag inte tittar så mycket på TV. Jag tittar bara sånt som anses vara allra, allra bäst och då blir det inte så mycket drama. Men man brukar prata om att Hill Street Blues är den stora inspirationskällan bakom Tunna blå linjen, och det är det väl delvis. Men jag har alltid tänkt mer på Cityakuten

Filmtopp tackar Cilla för samtalet. Vi har kontaktat en av seriens producenter för att få ett tydligt besked om varför man lägger ned serien. Nu finns det första avsnittet av "Tunna blå linjen" att streama på SVT Play.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL