Älskad New York-thriller populärast på SVT just nu: ”En knockout”

Älskad New York-thriller populärast på SVT just nu: ”En knockout”

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 08:57 | Publicerad 21 oktober 2024 kl. 08:57

Femfaldigt Oscarsbelönad polisaction

Vill du se en riktigt, riktigt vass polisthriller med New York som spelplats är det bara att bege sig in på SVT Play och klicka igång klassikerna "French Connection – Lagens våldsamma män", som just nu är en av de populäraste filmerna på streamingtjänsten.

Det finns gott om nagelbitande polisfilmer som utspelar sig i New York, men få som håller samma höga nivå och utstrålar samma typ av autenticitet som William Friedkins Oscarsbelönade French Connection – Lagens våldsamma män från 1971.

Klassikern med Gene Hackman är erkänd som en av de bästa inom kriminalgenren och vann hela fem Oscars. Friedkin vann för sin regi och Hackman för sin huvudroll, och filmen vann även i kategorierna Bästa film, Bästa manus baserat på förlaga och Bästa manliga biroll (Roy Scheider).

Handlingen i French Connection följer de två New York-kriminalarna Jimmy "Popeye" Doyle (Hackman) och Buddy Russo (Scheider) som får ny om att en stor leverans heroin är på väg till USA från Frankrike. Duon börjar övervaka en misstänkt knarkliga med hopp om att spränga den, men arbetet blir svårare än de hade kunnat ana. Och mycket våldsammare. Den hårdkokta thrillern är inspirerad av verkliga händelser, vilket tillsammans med Friedkins regi ger den sin autentiska känsla.

Älskad New York-thriller populärast på SVT just nu: ”En knockout”
Foto: Twentieth Century Fox.

Hårdkokta French Connection älskas på SVT Play – beskrivs som en ”knockout”

Inför helgen lade SVT till French Connection – Lagens våldsamma män SVT Play och den enastående filmen har snabbt seglat upp som en av gratistjänstens mest sedda filmer just nu. SVT Play-användarna är inte de enda som älskar kriminalthriller.

Oscarsuppskattningen filmen fick har vi redan nämnt och sedan den kom har den även överösts av kärlek från kritiker och tittare. På IMDb har filmen starka 7,7 av 10 i betyg och på kritikersajterna Rotten Tomatoes och Metacritic har French Connection otroliga 96% och 94 av 100 på deras respektive betygsskala.

Mer eller mindre varenda tungviktare i branschen har delat ut ett positivt omdöme till filmen genom åren. TIME Magazine kallade den exempelvis för "en knockout" och kritikerlegendaren Roger Ebert gav filmen högsta betyg.

French Connection är lika amoralisk som sin hjälte, lika våldsam, lika besatt och lika skrämmande, skrev Ebert imponerat i sin Chicago Sun-Times-recension av filmen.

Flera kritiker som recenserat filmen i efterhand menar också att den revolutionerade biljakter på film.

Suveräna "French Connection – Lagens våldsamma män" är 103 minuter lång och finns att streama på SVT Play till och med den 17 november.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL