3 stora förändringar i Melodifestivalen 2025 – tävlingsupplägget ändras

3 stora förändringar i Melodifestivalen 2025 – tävlingsupplägget ändras

  • SVT Play
Emil Oscar Rasmussen
22 augusti 2024 kl. 14:00

SVT fortsätter att skruva på Mello

Från och med i morgon går det att skicka in tävlingsbidrag till Melodifestivalen 2025. I samband med det presenterar SVT nya regler inför nästa års musikfest.

Det är några månader kvar innan Melodifestivalen 2025 rullar igång, men för artisterna och låtskrivarna som hoppas på att få tävla i Sveriges största musikfest har uppladdningen redan början. Från och med i morgon, den 23 augusti, har de möjlighet att skicka in sina bidrag till tävlingen.

Bidrag är möjliga att skicka in via ljudfil mellan 23 augusti–14 september och görs på Melodifestivalens hemsida.

I samband med detta presenteras också regelverket för Melodifestivalen 2025 och i dag har SVT avslöjat tre större ändringar inför den kommande upplagan.

Flera ändringar görs inför Melodifestivalen 2025

De senaste åren har flertalet större korrigeringar gjorts i Melodifestivalen och det är inget undantag inför 2025. Ännu än gång förändras det som nu heter "Finalkvalet", men även tävlingsstrukturen uppdateras något.

I övrigt är den största ändringen att låtarna kommer att släppas redan innan de framförs i deltävlingarna.

LÄS OCKSÅ: Alla som har varit programledare för Melodifestivalen

3 stora förändringar i Melodifestivalen 2025 – tävlingsupplägget ändras
Gunilla Persson var en av de stora snackisarna i Melodifestivalen 2024. Foto: SVT.

Tävlingsstrukturen ändras och nya förutsättningar i finalkvalet

Mycket kommer att vara sig likt i Melodifestivalen 2025. Återigen är det 30 bidrag som tävlar över fem deltävlingar och ett Finalkval. Däremot förändras kvalificeringsprocessen något. Nytt är nämligen att endast ett bidrag från varje deltävling går vidare till Finalkvalet. Färre låtar kommer alltså att ställas mot varandra, endast fem bidrag, i Finalkvalet 2025.

Upplägget för själva Finalkvalet ändras också. Det av de fem bidragen som fått flest röster under sin deltävling kommer att få en plats till finalen och därefter får tittarna rösta fram ytterligare en finalist bland de kvarvarande fyra bidragen. Bidraget som fått flest sammanlagda röster under sin deltävling och Finalkvalet får den sista finalplatsen.

Totalt kommer tolv bidrag att ställas mot varandra i den stora finalen.

Låtarna släpps tidigare i Melodifestivalen 2025

Den sista större förändringen är att låtsläppen kommer att ske inför varje deltävling i Melodifestivalen 2025, istället för i efterhand. Innan förändringen släpptes låtar som åkt ut ur tävlingen efter avslutad deltävling och finalistlåtarna släpptes inte förrän efter den sista deltävlingens avslut.

Låtarna som tävlar i Melodifestivalen 2025 kommer att släppas fredagen före det att framförs i en deltävling. I samband med detta kommer det alltså bli möjligt att streama låtarna och eventuellt höra dem på radio.

SVT motiverar inte förändringen, men en anledning är sannolikt att man vill komma runt orättvisor som kan uppstå om bidrag läcker ut i förväg eller dylikt.

Melodifestivalen 2025 inleds troligtvis i början av februari 2025, vilket är månaden då tävlingen brukar påbörjas.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL