Svenskarnas favoritfilm just nu – publiken älskar ”relaterbar” succéfilm

Svenskarnas favoritfilm just nu – publiken älskar ”relaterbar” succéfilm

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 25 september 2024 kl. 11:06 | Publicerad 24 september 2024 kl. 18:00

Framgångssagan fortsätter för den älskade filmen

Det är filmerna för de yngre som dominerar på svenska biografer just nu. Efter helgen är både ettan och tvåan på Biotoppen animerade familjefilmer – och båda har varit publikfavoriter flera veckor i rad.

De senaste veckorna har det varit biopremiärer för rysare som Longlegs och Speak No Evil samt svenska satsningar som Nova & Alice och Äkta skräck, men när vi riktar blicken mot Biotoppen är det helt andra filmer som svenskarna håller som sina favoriter. 

På topplistan hittar vi storfilmer som Deadpool & Wolverine och Beetlejuice Beetlejuice, samt snackisar som Det slutar med oss, men i den absoluta toppen är det helt andra typer av filmer som dominerar. Efter helgen utgörs toppduon av de animerade filmerna Insidan ut 2 och Dumma mej 4 – trots att båda filmerna hade svensk biopremiär för över två månader sedan.

Pixar har några kämpiga år i ryggen, men med Insidan ut 2 är de tillbaka på tronen, och det med besked. Faktum är att uppföljaren inte bara är deras mest framgångsrika film någonsin utan den mest inkomstbringande animerade filmen i historien, efter att ha passerat Lejonkungen (2019), Frozen II (2019) och Super Mario Bros. Filmen (2023).

Svenskarnas favoritfilm just nu – publiken älskar ”relaterbar” succéfilm
Foto: Walt Disney Studios.

Därför är ”Insidan ut 2” svenskarnas (och världens) favoritfilm just nu: ”Relaterbar”

Med tanken på att "Insidan ut 2" har blivit den mest framgångsrika animerade filmen någonsin är det bevisligen inte bara i Sverige som filmen är en favorit. Succén för filmen stannar inte vid att folk har betalat för att se den på bio, utan också att de älskat vad de sett.

Insidan ut 2 har höga betyg på alla de stora filmsajterna bland såväl publiken som kritikerna. På IMDb har filmen 7,7 i betyg, hos Meta Critic har den 77 av 100 i betyg av från kritikerna och hos Rotten Tomatoes har Insidan ut 2 otroliga 90% i kritikerbetyg och ännu mer otroliga 95% i publikbetyg.

Ett återkommande lovord som ser ut att vara nyckeln till filmens extrema framgång är att den är "relaterbar" och att den resonerar med många olika typer av människor med olika förutsättningar och i olika åldrar.

Urval av användarkommentarer från Rotten Tomatoes:

– Rolig, relaterbar, insiktsfull, trevlig och samtidigt relevant för samtidens generationer.

– Jag älskar hur den var relaterbar för alla oavsett ålder.

– Fantastisk för barn. Tonårsdottern säger att den är relaterbar. Min autistiske son sa att han relaterade till ångest och panikattack. Min 6-årige son grät på slutet.

– Den här filmen fångade vad det innebär att lida av ångest. Fantastiskt sätt att introducera känslor och hur de hanteras för barn.

Trots att "Insidan ut 2" fortfarande är etta på Biotoppen i Sverige, så kommer filmen till Disney+ redan denna veckan, med streamingpremiär den 25 september.

Filmtopp håller dig uppdaterad om senaste nytt i film- och streamingvärlden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL