Svenska thrillern kan vinna en Oscar – här streamar du den

Svenska thrillern kan vinna en Oscar – här streamar du den

Eric Diedrichs
29 augusti 2024 kl. 09:37

En av dessa tre filmer blir Sveriges Oscarsbidrag

Den svenska thrillern "Syndabocken" kan få chans på en Oscar. Svenska Oscarskommittén har utsett tre kandidater till Oscarskategorin Bästa internationella film – men bara en kommer att gå vidare.

Dessa tre filmer tävlar om att bli Sveriges Oscarsbidrag

Filip och Fredrik
Filip och Fredrik i "Den sista resan". Foto: Nordisk Film

Den sista resan – stor publikfavorit

Filmtopps betyg: 4 av 5

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons Den sista resan följer Lars Hammar som efter 40 år som älskad fransklärare i Köping går i pension. När han blir passiv och viljelös tar hans son Filip och bästa vännen Fredrik med Lars till hans älskade Frankrike för att återse de platser som han älskat mest i livet, för att tända livsgnistan igen.

Den sista resan har slagit rekord som den mest sedda dokumentären på bio i Sverige.

Här streamar du: Den sista resan

Passage av Levan Akin
Foto: TriArt Film

Passage – gripande drama

Filmtopps betyg: 4 av 5

Lia, en kvinna från Georgien, har lovat sin syster att leta rätt på hennes sedan länge försvunna dotter Tekla som kanske befinner sig i Istanbul. Tillsammans med tidigare eleven Achi som till varje pris vill lämna sin hemby och Evrim, en advokat som kämpar för transpersoners rättigheter, påbörjar Lia sökandet längs stadens myllrande och färgstarka bakgator.

Passage av Levan Akin har bland annat belönats med Teddy Jury Award på filmfestivalen i Berlin. Ska vi tro IndieWire är Passage det bästa valet att skicka vidare till Oscarsgalan. De beskriver den nämligen som en av deras stora favoriter.

Här streamar du: Passage

Syndabocken
Joel Spira i "Syndabocken". Foto: TriArt Film

 

Syndabocken – spännande thriller

Filmtopps betyg: 4 av 5

I skuggan av Maltas brännande sol, i utkanten av den svenska e-gamingkolonin, dyker lotterisvindlaren Dimman upp för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop. Det blir inledningen till ett lika desperat som dekadent sökande efter försoning.

Axel Peterséns Syndabocken hade sin världspremiär på Torontos filmfestival och tog hem hela sju Guldbaggar vid årets gala, vilket är rekord.

Här streamar du: Syndabocken

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som sker inför nästkommande Oscarsgala.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL