Streamingtjänsten Cultpix restaurerar kultklassiker

Streamingtjänsten Cultpix restaurerar kultklassiker

Filmtopp
30 maj 2022 kl. 12:00

Inspirerade av Martin Scorseses arbete

Det svenska initiativet European Genre Film Foundation ska tillsammans med streamingtjänsten Cultpix öka kunskapen om äldre genrefilm med hjälp av forskning och digital restaurering.

Den 75:e filmfestivalen i Cannes avslutades i helgen. Förutom tre priser till svenska filmer under festivalen presenterades det svenska initiativet European Genre Film Foundation – den europeiska genrefilmstiftelsen. EGFF är en ideell internationell organisation med syfte att öka kunskapen och medvetenheten om äldre genrefilmer i Europa och globalt. EGFF har sitt säte i Stockholm och en internationell styrelse. Stiftelsen kommer att samarbeta med filmarkiv, rättsinnehavare, universitet, filmfestivaler och andra institutioner för att bevara en ofta förbisedd del av filmhistorien.

Inspirerade av Martin Scorsese

EGFF är inspirerad av det utmärkta arbete som redan görs av Martin Scorseses Film Foundation och American Genre Film Archive (AGFA) i USA. Finansieringen av EGFF kommer från intäkterna från streaming av så kallade ”public domain”-filmer på Cultpix och från externa finansiärer. Cultpix lanserades förra året och har sedan dess etablerat sig som den ledande globala streamingtjänsten av klassiska kult- och genrefilmer, med drygt ett tjugotal samarbetspartners och över 800 filmer och TV-program. Cultpix lägger upp 30–40 nya titlar varje månad, och gör podcasten Cultpix Radio varje vecka.

Första gången en internationell organisation gör något liknande

I en kommentar till lanseringen säger EGFF-ordföranden och Cultpix medgrundare Rickard Gramfors: ”Även om förståelsen på senare tid ökat från filminstitut och akademiker kring äldre genrefilmers historiska roll i Europa, är detta första gången som det finns en internationell organisation hängiven till bevarandet av dem för en framtida publik”.

”Dessutom har genrefilmer varit startskottet för många kända regissörer, manusförfattare och skådespelare, som senare kommit att hyllas i Cannes, och filmerna tog ofta upp kontroversiella ämnen långt innan de dök upp i mainstream-filmer”, säger Dr. Kate Egan, universitetslektor vid University of Northumbria och styrelseledamot i EGFF.

Bland de första projekten EGFF genomför är en akademisk studie kring europeiska kvinnliga genrefilmskapare, och att dra igång finansieringen av en 4K-filmscanner för att digitalisera och restaurera äldre genrefilmer som annars riskerar att gå förlorade. EGFF kommer också att arrangera symposier, workshops och filmvisningar, både på egen hand och i samarbete med andra filmfestivaler och biografer.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL