Staffan Hildebrand uppges ha förgripit sig på unga pojkar
Filmregissören ska ha lockat pojkarna om ett bättre liv
Filmregissören Staffan Hildebrand har gett löften om filmjobb, utlandsresor och övertalat pojkar att ha sex med honom. Det hävdar författarna bakom boken “G - som i gärningsman”, som har intervjuat ett flertal personer som har vittnat om hur Staffan Hildebrand omgav sig med unga pojkar i sitt hem.
Regissör Staffan Hildebrand, 75, är känd för ungdomsfilmerna G - som i gemenskap (1983) och Stockholmsnatt (1987), som med åren har blivit kultfavoriter. Även om filmerna har mötts av dålig kritik har han hyllats för att ha gett en röst åt ungdomar och den svenska ungdomskulturen.
I den nya boken G - som i gärningsman, som lanseras idag, målas en mörkare bild upp av filmregissören, skriver Expressen.
Deanne Rauscher och Sören "Sulo" Karlsson, författarna bakom den nya boken, har intervjuat ett flertal personer som har vittnat om hur Staffan Hildebrand ska ha förgripit sig på unga pojkar i sitt hem. Vid flertalet tillfällen ska han regissören ha använt löften om filmroller för att locka pojkarna till sitt hem. Han ska också ha bjudit med dem på sådant som restaurang- och biobesök. Det ska även ha förekommit att han låtit pojkar festa hemma hos honom.
Två av pojkarna som vittnar om övergrepp ska bara ha varit 13 och 15 år när de periodvis bodde hos Hildebrand. De berättar att filmregissören begått övergrepp på dem genom att locka dem med ett bättre liv och övertalningar om att ha sex med honom.
I boken går det att läsa att 13-åringen sov på en madrass vid Hildebrands säng. Övergreppen mot honom ska ha pågått fram tills efter han fyllde 16 år. Enligt den då 13-årige pojken, som nu är i 60-årsåldern, ska Hildebrand fått honom att tro att det inte är konstigt för en pojke att ha sex med en vuxen man. Till Expressen säger han att boken river upp gamla sår och att han haft sömnsvårigheter den senaste tiden.
– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, säger mannen i 60-årsåldern till tidningen.
Staffan Hildebrand ska själv inte ha läst boken, men han bekräftar pojkarnas ålder och förklarar att han alltid har fascinerats av ungdomar och den ungdomskultur som gestaltades i hans filmskapande.
– Musiken som fanns med alla band på 80-talet det är jätteintressant - som blev filmen G. Jag har träffat jättemånga ungdomar under processerna, säger Hildebrand.
Hildebrand säger också att han vid tiden för övergreppen inte ansåg att han gjorde något fel.
– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här... Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person.
I boken står det att Hildebrand hoppas på att den kan bli en form av försoning.
– Jag vill be om förlåtelse och jag har gjort fel och gå vidare i livet, utvecklar han i Expressen.
MER LÄSNING:
- Svenska filmer – filmhistoria, filmtips och den svenska synden
- Det senaste om svenska filmer och serier på Filmtopp